15 Jaar AAP – Noorderparkbad

de Architekten Cie., 2015

Het Noorderparkbad opende in april 2015 als opvolger van het Floraparkbad, dat na veertig jaar dienst werd gesloopt omdat het niet langer voldeed aan de eisen van de tijd.

De architectuur van het zwembad beoogt de overgang tussen het parklandschap en het gebouw te verzachten. De afgeronde hoeken en de gestapelde bouwvolumes geven het zwembad een paviljoenachtige uitstraling. Doordat het bovenste volume naar achteren is geplaatst, draagt het bij aan de lichtinval in het interieur. Het opvallende regengordijn dat in golvende lijnen rond het volume is gedrapeerd, leidt regenwater van het dak naar beneden. Op enkele plekken golft het gordijn omhoog om de entrees van het zwembad te benadrukken. Zowel vormgeving als functionaliteit van het gordijn spelen in op de functie van het gebouw.

Binnen valt de transparantie, het materiaalgebruik en het licht op. Het interieur is vormgegeven als open ontmoetingsplek voor de buurt. Het daglicht valt zelfs de kleedkamers binnen en verbindt binnen en buiten met elkaar. Door verlaagde plafonds en een houten constructie is de akoestiek aangenaam en heeft het interieur een warme uitstraling.

Duurzaamheid stond voorop in het ontwerp. De energierekening kon uiteindelijk 75 procent worden verlaagd dankzij verschillende passieve en actieve maatregelen. Het zwembad ligt in het midden van het gebouw, de overige ruimtes, zoals kleedkamers en een grand café, fungeren als warmtebuffer. Aan de zuidzijde ligt het bad direct aan het park, waardoor uitzicht is op het groen en de zoninval zorgt voor opwarming.

“Een verrassend gebouw, ovaal golvend en helemaal opgenomen in het parklandschap eromheen.”
Vakjury AAP 2016
Elke dinsdag heeft Joree zwemles in het Noorderparkbad: “Het allerleukste vind ik op mijn rug zwemmen met mijn buik en voeten omhoog. Ik heb veel vriendjes en vriendinnetjes gemaakt bij zwemles. Er is ook een glijbaan binnen, maar daar ben ik nog nooit af gegaan!”
Joree met haar broertje uit Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam