15 Jaar AAP – Rhapsody in West

TANGRAM, 2019

Rhapsody in West is gebouwd op een braakliggend terrein, pal aan de A10, dat eerder functioneerde als ontmoetingsplek voor buurtbewoners. In opdracht van ontwikkelcombinatie SBB & De Nijs heeft TANGRAM hiervoor een ontwerp met een fors programma van huurwoningen, commerciële ruimtes en een parkeergarage in dichte bebouwing gemaakt.

Het project bestaat uit een gebouw met eenzijdig georiënteerde woningen, dat functioneert als geluidsscherm aan de A10, en vier losse woonblokken in de verhoogde binnentuin.. De ronde vormen van deze vier blokken buigen het restgeluid van de ringweg af. De gebouwen zijn uitgevoerd in een donkerrode baksteen, wat verwijst naar de nabijgelegen kerk De Kolenkit, glas en witte betonnen gevelbekleding. De 239 huurwoningen variëren in grootte van 50 tot 110 m2 en hebben allemaal een eigen buitenruimte.

In een vroeg stadium van de realisatie hebben de architect en opdrachtgever, met de hulp van kunstenaarscollectief Cascoland, contact gezocht met buurtbewoners om een ontmoetingsplek terug te geven aan de buurt. Dit resulteerde in het openbaar toegankelijke, verhoogde binnenterrein met een tuin, buurtkas, een logeerhuis, horeca en een buurthuiskamer. In de kas kan men elkaar ontmoeten, worden plantjes verkocht en vlak ernaast staan openbare barbecues.

Zes community-managers, vrijwilligers die huurkorting krijgen, hebben de zorg over deze publieke functies. Onder het verhoogde dek bevinden zich de parkeergarage, bergingen, installaties en de wateropslag voor de tuin.

"Dit project een prachtig voorbeeld is van openheid en verbinding met de buurt in architecturale en sociale zin.”
Publieksjury AAP 2020
Living in a city like Amsterdam is like putting many people on top of each other. But this feels like a place that has been thought about. They actually made an effort to turn it into a nice living situation. The only thing I would change is the position of some apartments, because they barely get any sunlight.”
Bruno Rego Campos uit Amsterdam, Ex-bewoner, nu werkzaam bij lokaal café The Villy
Website by HOAX Amsterdam