15 Jaar AAP – Ru Paré Community

BETA office for architecture & the city, 2017

Toen het schoolgebouw van de Ru Paréschool in de Chris Lebeaustraat leeg kwam te staan, werd de voormalige school getransformeerd tot huiskamer van de wijk.

Vóór de verbouwing werd een serie bijeenkomsten georganiseerd om input te vergaren en de architecten werd gevraagd om solidariteit te verwerken in de transformatieplannen. Om de omwonenden bij het project te blijven betrekken, werken de architecten op locatie aan het ontwerp.

De entree van het gebouw is verplaatst naar de gymzaal, waardoor deze als foyer dient. Hier zijn vier enorme overheaddeuren geplaatst die met mooi weer helemaal geopend kunnen worden, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. Het balkon verandert op deze manier in een podium met uitzicht op de wijk. Daarnaast is er een vide in de gymzaal toegevoegd die plaats biedt aan vijf gethematiseerde glastuinbouwkassen.

In de Ru Paré Community kunnen bewoners onder andere computerles en belastingadvies krijgen of hun talen bijspijkeren. In ruil hiervoor moeten zij iets terug doen voor de buurt. Ook de bedrijven die in het gebouw gevestigd zijn, moeten jaarlijks kunnen aantonen wat zij betekenen voor de wijk.

Voor de bouw werd in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam een zogeheten urban mining-project opgestart. Materialen uit een nabijgelegen sloopproject zijn geïnventariseerd om deze vervolgens opnieuw te gebruiken voor de Ru Paré Community. Zo werden zowel het afval als de bouwkosten gereduceerd. De hele transformatie mocht niet meer dan zes ton kosten, waarvan de helft aan achterstallig onderhoud moest worden besteed.

 

"De jury krijgt een warm gevoel in het gebouw en vindt het project een voorbeeld voor hoe men op een goede manier kan omspringen met de participatiemaatschappij.”
Vakjury AAP 2018
“Mensen komen naar Ru Paré om verschillende redenen: gratis internet, een rustige werkplek, evenementen, organisaties die in het gebouw zitten of om gewoon lekker te hangen. Ru Paré is echt een begrip geworden in Slotervaart-Noord. Er gebeurt hier van alles. Iedereen die binnenkomt ervaart het als een heel fijn gebouw. Het podium is mijn favoriete deel, dat trekt veel mensen.”
Vrijwilliger Godfrey Lado uit Amsterdam Nieuw-West