15 jaar AAP – Synagoge Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

SeARCH, 2010

De Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam-Zuid is gehuisvest in een neutraal grijs gestucte ‘doos’ op een eiland in de Kleine Wetering.

Omdat aan synagogen geen specifieke typologische eisen worden gesteld, kon bij het ontwerpen van dit gebedshuis en gemeenschapscentrum vrijelijk worden uitgegaan van een zo efficiënt mogelijke indeling. Alle symboliek die aanwezig is in het gebouw, is gerelateerd aan de functie.

De grootste ruimte is de Sjoel. De gebedsruimte kreeg aan de straatzijde de volle hoogte en breedte van het gebouw en is georganiseerd rond de oost-west-as, bestemd voor het spreekgestoelte en de kast met Torarollen. De inrichting van eikenhout en de centrale positie van de Rabbijn maken dat overal de sfeer als intiem wordt ervaren. Aan weerszijden van de as staan banken opgesteld en daarboven steken aan beide zijden op twee niveaus steile balkons diep de ruimte in. De ramen in de oost- en westgevel volgen de contouren van deze balkons.

Aan de buitenzijde is in de vorm van de raampartijen van de Sjoel de Menora te herkennen, de zevenarmige kandelaar, symbool voor het licht. Op de begane grond bevinden zich enkele zalen, variabel in grootte, een keuken en het reinigingsbad. Een brede trap, die tevens dienst kan doen als tribune, leidt naar een open ontvangstruimte, de bestuurskamer en de bibliotheek – alle uitgevoerd in schoon beton. Daarboven hebben kantoren en leslokalen hun plek gekregen. Markant en beladen is de entree van de Sjoel via met bladgoud beklede deuren, omgeven door een rand van stenen uit de oude synagoge.

Hier is een complex gerealiseerd dat op een ongecompliceerde manier mooi is en gewoon ‘klopt’.”
Jury AAP 2011