15 Jaar AAP – Trippenhuiscomplex

Office Winhov, 2019

Het Trippenhuiscomplex bestaat uit vijf naast elkaar gelegen panden aan de Kloveniersburgwal. De kern van het complex is het monumentale Trippenhuis uit 1662, ontworpen door architect Justus Vingboons voor de broers Louys en Hendrik Trip.. Sinds 1812 biedt het Trippenhuiscomplex onderdak aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Door de vele wijzigingen, doorgebroken muren en uitbouwen door de jaren heen, bevond zich achter de gevel een wirwar van gangen en kamers. De renovatie moest meer duidelijkheid brengen binnen dit ondoorzichtige geheel. Nieuwe voorzieningen, ondersteunende faciliteiten en alle techniek zijn naadloos in het ontwerp ingepast.

Eén van de grote ingrepen van office winhov betrof een nieuwe publieke ontvangstruimte in het pand naast het historische Trippenhuis. De verhoogde stoep werd verwijderd en de vloer naar straatniveau verlaagd. Hierdoor opent het gebouw zich naar buiten. Dit deel van het pand is opgedeeld in een aantal salons, waarbij elke ruimte een eigen stijl en functie kreeg. Dit is geïnspireerd op de architectuur van het 17e-eeuwse Trippenhuis, waar elke kamer en zaal een eigen karakter had afhankelijk van de functie.

Aan de straatkant is de nieuwe gevel van de ontvangstruimtebekleed met gegoten, bronzen panelen. Deze verwijzen naar de ‘metaalhandel’ van de gebroeders Trip, handelaren in wapens. De gevel van het pand is opengewerkt zodat de activiteiten van KNAW beter zichtbaar zijn en het gebouw een uitnodigend en representatief gezicht naar de stad krijgt.

 

“De geschiedenis wordt volgens de jury op een eigentijdse wijze geïnterpreteerd en voegt zich volledig vanzelfsprekend in de context.”
Vakjury AAP 2020
“Sommige bezoekers hadden behoefte aan vernieuwing van het Trippenhuis, andere juist niet. Ik denk dat veel wetenschappers het eigenlijk wel prima vonden dat er vroeger gewoon een zaal was, als alles het maar deed. Verder niet te moeilijk doen. Maar toen we met de nieuwe zaal kwamen, realiseerden ze zich: ‘Oh, zo kan het ook!’”
Teamleider congresbureau Hans Sittrop uit Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam