150 kV Station Science Park

Architectenbureau Schutter ETH, 2008

In het uiterste puntje van het Science Park, nog voorbij de Middenweg dicht bij het Flevopark in Stadsdeel Oost, staat een stoer roestbruin 150 kV-Station van Architectenbureau Schutter ETH.

Ontwikkeling Science Park

Het Science Park ondergaat een metamorfose volgens het stedenbouwkundig ontwerp van KCAP architects and planners. De reeds aanwezige onderzoeksinstituten en bedrijven op het gebied van natuur- en wiskunde, informatietechnologie, biotechnologie en internet, functioneren tussen alle bouwwerkzaamheden gewoon door.

Energievoorziening

Gelegen aan de rand van het terrein lijkt het 150 kV-station letterlijk uit de grond op te rijzen. De architect geeft hiermee een knipoog naar de hoogspanning van 150 kilovolt die hier in kabels vanuit de grond omhoogkomt om vervolgens te worden omgezet naar respectievelijk 10.000 en 220 volt voor consumentengebruik. Samen met nog 34 andere stations garandeert deze installatie de energievoorziening van Amsterdam.

Geïsoleerd volume

Het gebouw staat er verlaten bij, wat tot op zekere hoogte zo zal blijven in verband met de aanwezigheid van omringende elektrische kabels. Omdat het puur bedoeld is om de transformators te huisvesten, kon de architect er echt een sculptuur van maken. De huid bestaat volledig uit flinterdunne platen geroest Cortenstaal, gemonteerd op de onderconstructie, waardoor het gebouw in een flits doet denken aan een fabrieksgebouwtje in het Ruhrgebied. De geschubde gevel, die aan de voorzijde golft en aan de andere zijden zigzagt, zorgt voor een speelse dieptewerking. De deuren zijn hierin vakkundig weggewerkt. Vanwege de veiligheid zijn de drie stroomverdelers ondergebracht in compartimenten omkleed met beton die aan de bovenzijde open zijn zodat de warmte die vrijkomt goed wordt gereguleerd. De rest van het dak is bedekt met schubben verzinkt staal, wat goed te zien is vanaf de A10 en vanuit de nabijgelegen hoogbouw.

Website by HOAX Amsterdam