Amsterdam Marina

SeARCH, 2013

Aan het breedste gedeelte van het IJ, ligt de jachthaven Amsterdam Marina, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau SeARCH architects. Deze jachthaven is gerealiseerd in 2013 en onderstreept het historische maritieme karakter van de NDSM-werf.

HISWA
Het Havengebouw biedt onderdak aan het hoofdkantoor van de HISWA, bekent van de jaarlijkse botenshow HISWA te Water en de botenbeurs in de RAI. De HISWA wilde zich graag in de nabijheid van haar evenementen vestigen en koos daarom voor een locatie in Amsterdam. Vanuit de gemeente Amsterdam was er de wens voor de realisatie van een in het oog springend gebouw van hoogwaardige architectuur, om op die manier meer betekenis te geven aan de Noordelijke IJ-oever.

Open karakter
Het gehele complex is volledig boven het water gebouwd, als een uitbreiding op de reeds bestaande werf. Een kenmerkend element is de constructie van gebogen houten spanten, die een beschutte promenade creƫert. De achttien parabolische gelamineerd-houten spanten van 12,5 meter hoog geven het gebouw een open en luchtige uitstraling. Deze spanten zijn dragers van de constructie, maar realiseren bovendien een subtiele overgang tussen het gebouw en de haven. De promenade maakt het mogelijk voor bezoekers om rondom het gebouw te wandelen. Om het gebouw zijn in totaal 350 ligplaatsen gerealiseerd voor de pleziervaart. Daarnaast zijn er extra ligplaatsen gesitueerd rond restaurant Loetje, waar bezoekers van het restaurant hun boot kunnen aanmeren.

2600m2
Met een totale oppervlakte van 2600m2 biedt het Havengebouw onderdak aan verschillende voorzieningen. Op de bovenste verdieping van het gebouw is de HISWA gevestigd, waar werknemers genieten van een prachtig uitzicht over het IJ, kijkend op de historische binnenstad van Amsterdam. De toepassing van veel glas draagt bij aan het transparante karakter van het gebouw. Verder huisvest het gebouw kantoorruimten en verschillende voorzieningen voor de jachthaven. Op de begane grond bevindt zich het havenkantoor en restaurant Loetje met een ruim terras.

Website by HOAX Amsterdam