Amsterdam Rechtbank

KAAN Architecten, Rijksvastgoedbedrijf

26.03.21 Arcam

Aan de Parnassusweg werd vanaf 2017 volop gebouwd aan de grootste rechtbank van Nederland. Zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel. Dat zijn volgens het consortium New Amsterdam Court House (NACH) de vier kernbegrippen waar de nieuwe Rechtbank in Amsterdam aan wil voldoen.  

 

Gelijkwaardigheid

De Nieuwe Rechtbank is ontworpen met gelijkwaardigheid als uitgangspunt. Zo heeft het gebouw bijvoorbeeld geen duidelijke achterkant. Ook zorgen pilaren ervoor dat het gebouw de bezoeker als het ware uitnodigt binnen te treden. Deze gelijkwaardigheid zorgt ervoor dat gebruikers zich op hun gemak zullen voelen en weerspiegelt tevens de boodschap dat de rechtspraak een openbare zaak is.

De transparantie die te vinden is aan de buitenkant van het gebouw werkt ook door in het interieur van de Nieuwe Rechtbank. Om het bezoek aan de rechtbank zo gemakkelijk mogelijk te maken is de rechtbank van binnen open en ruim, en is er gebruik gemaakt van lichte kleuren en zware materialen.

Gezagwekkend

Naast gelijkwaardigheid is ook de uitstraling van gezag een belangrijk component van deze rechtbank. Het gebouw is door zijn grootte en verscheidenheid in vormtaal behoorlijk imposant. Zo lijkt het gebouw te zijn opgedeeld in drie lagen; naar boven toe neemt de hoogte van de verdieping per laag af. Ook wordt er in sommige lagen ander materiaal gebruikt. De ingang van het gebouw bevindt zich een stukje hoger dan het plein, waardoor het enige verhevenheid uitstraalt. Ook de pilaren, die enerzijds voor openheid zorgen, dragen bij aan de machtige uitstraling van het gebouw.

De drie op elkaar gestapelde lagen van het gebouw weerspiegelen de verschillende functies van de rechtbank. Zo scheiden de lagen het publiektoegankelijke deel van de kantoren, en wordt er onderscheid gemaakt tussen twee typen kantoren. De verschillende lagen bieden ruimte voor verschillende aspecten van de rechtbank als kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en gehechtengebied. Om zich door het gebouw te verplaatsen hebben rechters en officieren van justitie bijvoorbeeld toegang tot andere liften dan het publiek.

Buitenlucht

Het plein dat aan de rechtbank grenst heeft de grootte van een half voetbalveld en is voorzien van groen, zitplaatsen en een enorm kunstwerk. Dit laatste vanwege de nieuwe procentregeling die overheidsgebouwen verplicht een bepaald deel van de bouwsom aan kunst te besteden. In het geval van de Nieuwe Rechtbank was dit 0,5%. Dit bedrag heeft een vijf meter hoog beeld van een gebukt persoon in trainingsbroek opgeleverd, gemaakt door Nicole Eisenman. In haar of zijn hand bevinden zich drie symbolen van de rechtspraak: een uil, een pijl en een eikeltje.

Projectdetails De Nieuwe Rechtbank
Architectenbureau:
KAAN Architecten
Opdrachtgever:
Rijksvastgoedbedrijf
Realisatie: 2020
Adres: Parnassusweg 220
Stadsdeel:
Amsterdam-Zuid