Amsterdam Vertical

NL Architects, Donna van Milligen Bielke, Chris Collaris, Space Encounters en DS landschapsarchitecten  , 2022

Amsterdam Sloterdijk ondergaat in razend tempo een transformatie van een zakenwijk naar een diverse buurt met woningen, commerciële ruimtes, creatieve bedrijven en andere voorzieningen. Amsterdam Vertical speelt hierin een belangrijke rol. Dit ontwikkelingsproject omvat 168 woningen, verdeeld over drie deelgebieden: West, East en Center. Het ontwerp is gebaseerd op een stapeling van landschappen, met een combinatie van hoog- en laagbouw en verschillende soorten groen die aansluiten bij het Brettenlandschap. Amsterdam Vertical gaat echter verder dan alleen wonen; het biedt diverse gedeelde voorzieningen die het leven in de drukke stad vergemakkelijken.

Groen- en waterlandschap

In het ontwerp is volop ruimte voor de natuur, met dak- en geveltuinen, muurbeplanting en nestkasten. De torens van Amsterdam Vertical dragen bij aan de versterking van de biodiversiteit. De vergroening biedt onder andere vogels en insecten een plek om te wonen en zich voort te planten, midden in de stedelijke omgeving van Sloterdijk. Dit gebied, vol beton, is namelijk een grote uitdaging voor de flora en fauna, en de verharde oppervlakte houdt veel hitte vast.

Het beplantingsschema van Amsterdam Vertical is zorgvuldig ontworpen, waarbij elke woningslaag een uniek groenplan heeft dat naadloos aansluit bij de omliggende natuur. Het gebouw fungeert daardoor als een biotoop voor dieren die in het Brettenlandschap leven. De combinatie van vaste planten, (klim)heesters, grassen, varens en bloemen zorgt ervoor dat elke verdieping het hele jaar door groen blijft. Daarnaast beschikt de toren over meer dan tweehonderd nestkasten, naden en kieren voor insecten, en verblijfplaatsen voor onder andere vleermuizen.

Op het gebied van waterbeheer draagt het gebouw ook zijn steentje bij. Onder de daktuinen is er buffercapaciteit voor regenwater, dat wordt gebruikt om de beplanting te irrigeren via een slim irrigatiesysteem. Dit systeem maakt optimaal gebruik van het beschikbare water: sensoren bepalen welke planten water nodig hebben, en bij een teveel aan water wordt het langzaam afgevoerd naar het riool. Wanneer de voorraad opraakt en het te droog is, kan het gebouw gebruik maken van externe bronnen.

 

 

Eigen energiefabriek

Naast de vergroening krijgt het gebouw ook aandacht voor duurzaamheid op het gebied van energie. Het complex beschikt over een eigen warmte-koudeopslag (WKO), en het dak is bedekt met zonnepanelen en windturbines. De opgewekte energie wordt opgeslagen in accu’s, zodat de bewoners profiteren van dit duurzame systeem. Het energiesysteem is in eigendom van de VvE, wat betekent dat de bewoners eigenaar zijn van hun eigen “energiefabriek”.

Amsterdam Vertical biedt een visie op hoe stedenbouw kan inspelen op de hedendaagse uitdagingen van klimaatverandering, stedelijke verdichting en sociale cohesie. Als pionier in de transformatie van Sloterdijk laat het zien hoe deze wijk zich kan ontwikkelen tot een levendige, duurzame en veerkrachtige gemeenschap. Dit project is een voorbeeld van hoe placemaking kan bijdragen aan de herdefiniëring van een wijk.

Website by HOAX Amsterdam