Appartementen Govert Flinckstraat

drk architecten, 2003

Inpassing in negentiende-eeuwse gevelwand

In stadsdeel De Pijp, waar veel woningen zijn gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw, zijn in dit geval vijf appartementen in een bestaande negentiende-eeuwse gevelwand gepast. De voorgevel voegt zich qua verhoudingen en bescheidenheid (donkere baksteen en glas) op ingetogen manier in de gevelwand. De achtergevel wordt gekenmerkt door een stalen frame dat voor de met hout beklede balkons is geplaatst en juist opvallend aanwezig is. Hiervandaan is vanuit iedere woning zicht op de binnentuin.

Indeling
Onder het complex is een kelder aangelegd die aan de voorzijde bergingen en technische ruimtes bevat. Aan de achterzijde is de kelder een stuk de tuin ingetrokken waardoor patio’s zijn ontstaan waaraan de slaapkamers van twee kleine woningen liggen. Op de bel-etage bevindt zich een grote woning met praktijkruimte en een 12 meter breed balkon. Op de tweede en derde verdieping liggen twee maisonnettes.

Dakenlandschap
Twee blokvormige opbouwen op de derde verdieping bekronen het blok en vormen een eigentijdse variant op de belendende negentiende-eeuwse topgevels. Ter weerszijden hiervan liggen dakterrassen met uitzicht op het dakenlandschap van de Pijp.

Website by HOAX Amsterdam