Basisschool de Wereldburger

Landlab, Moke Architecten, 2021

Aan de Koos Vorrinkweg in Amsterdam Nieuw-West heeft Moke Architecten een jaren zestig gebouw getransformeerd tot moderne basisschool. Het project heeft zijn betonstructuur behouden, maar geeft nu een warme uitstraling door al het houtwerk.

Aula als kloppend hart

De oorspronkelijke betonnen buitengevel is vervangen door een metalen gevelbekleding in combinatie met veel hout. De open en lichte indruk van het gebouw is het resultaat van de grote raampartijen. De grote aula is het kloppend hart van het gebouw en bestaat voornamelijk uit hergebruikt hout. In de klaslokalen en gangen is ook veel houtwerk terug te vinden, wat samen met het beton zorgt voor een stoere maar natuurlijke uitstraling. Een nieuw, breed trottoir verbindt het gebouw met de openbare ruimte, dat aansluit aan het schoolplein van het gebouw. Het schoolplein zelf is ontworpen door LANDLAB uit Arnhem.

Optimale leeromgeving

De houten tribune in de aula is de blikvanger van het project, en ideaal voor vieringen of optredens door de leerlingen. De gangen zijn drie meter breed, waardoor de kinderen hier ook gebruik kunnen maken van studeerplekken aan de zijkanten van de gang. Op de begane grond hebben de lagere klassen de mogelijkheid om direct via hun lokaal het schoolplein op te lopen.

Naast het behouden van de oorspronkelijke betonnen constructie vind je nog meer sporen van hergebruik in veel delen van het gebouw. Zo bestaat de tribune in de aula uit dikke houten geveldelen van het Tripolis gebouw op de Zuidas van Aldo Van Eyck dat nu getransformeerd wordt door MVRDV. De aulavloer bestaat uit hout van een oude gymzaal. In het houten plafond is ook hergebruikt hout te vinden. De gemeente Amsterdam heeft bijgedragen aan het vinden van ‘donorgebouwen’ om het hout een goede plek te geven, waardoor een circulaire manier van werken tot stand kwam.