Blok 62

Arons & Gelauff Architecten, 2010

Op IJburg is Blok 62 één van de weinige blokken met alleen laagbouw: het bestaat uit 96 grondgebonden koopwoningen. Arons en Gelauff hebben individuele vrijheid van bewoners gekoppeld aan een zeer stedelijke opzet. Er loopt een stadsgracht dwars door het blok, die in het midden een hoek maakt. Een flink aantal woningen heeft hier via een eigen steiger direct toegang tot het water: je stapt er letterlijk vanuit je woonkamer je boot in.

Zicht op Pampus

Met 28 verschillende woningtypes is Blok 62 een zeer gevarieerd blok: er zijn stadswoningen met grote balkons, ruime woningen aan het water met een eigen aanlegsteiger, gezinswoningen met tuin en de ruim 225m² grote Pampuswoning, die op heldere dagen vanaf het dakterras zicht op Pampus biedt. Parkeren gebeurt in een geheel verdiepte parkeergarage. Zo is van de straat die door het blok loopt, een autoloze speelstraat gemaakt. Aan de zuidzijde zijn tuinen op het noorden vermeden, door een lange smalle wand met stadswoningen te maken die een royaal balkon op het zuiden hebben.

Gebouw met wenkbrauw

Het casco van de meeste woningen is zo ontworpen dat ze makkelijk zijn uit te breiden met een of twee extra kamers, een extra badkamer of een dakterras. De bewoners hoeven bij gezinsuitbreiding of veranderde woonwensen dus niet direct te verhuizen, maar kunnen de woning aanpassen aan de nieuwe situatie.

Het gebouw heeft aan de buitenzijde gevels van baksteen, met erkers. De ‘wenkbrauwen’ boven de ramen, deuren en balkons geven de gevels een vriendelijk karakter. Aan de binnenzijde pakken we uit met bontgekleurd glas in verschillende roodtinten. Deze achtergevels, deels alleen zichtbaar voor bewoners, zijn hierdoor net zo belangrijk als de voorgevels.

Website by HOAX Amsterdam