Booking HQ

UNStudio, 2022

Postpakketten

Op de plek waar nu het hoofdkantoor van Booking.com staat, werden voorheen brieven, ansichtkaarten en postpakketten overgeslagen van het naastgelegen spoor bij Amsterdam CS. Hier stond tussen 1968 en 2009 het Post CS-gebouw van Ben Merkelbach en Piet Elling, dat in 2010 werd gesloopt. Het hoofdkantoor vormt naast de Openbare Bibliotheek en het Conservatorium inmiddels het sluitstuk van de oostelijke punt van het Oosterdokseiland. Het enorme gebouw (van 63.500 m2) ligt op een terrein dat de vorm heeft van een kwart cirkel tussen Ton de Leeuwstraat, Oosterdoksstraat en Oosterdokskade.

Enorme overstek

Het door Ben van Berkel van UNStudio ontworpen gebouw wordt gekenmerkt door de enorme glaspartij, die het water van het Oosterdok weerspiegelt. Glaswanden worden onderbroken door allerlei inhammen en hellingbanen. Alleen aan de westzijde grenst het gebouw aan het naastgelegen conservatorium. De gevel langs het spoor en de Oosterdoksstraat hebben een enorm overstek. Aan het spoor kraagt het gebouw maar liefst 23 meter uit. Dit is overigens geen frivoliteit van UNStudio; de stedenbouwkundige envelop had deze vorm. Net als bijna alle andere gebouwen op het Oosterdokseiland staat het nieuwe complex op enorme betonnen palen. Er is maar liefst 6.000 ton staal in verwerkt. Het gebouw vervangt maar liefst 14 verschillende Booking.com-locaties in Amsterdam.

Club 11

Naast de kantoorruimte van Booking.com is er ruimte voor 41 luxe appartementen (in de rechthoekige toren). In de 1500 vierkante meter publieke ruimte bevindt zich o.a. een restaurant en een ondergrondse parkeergarage voor zowel auto’s als fietsen. Boven de appartementen ligt Club 11. De naam verwijst naar de voormalige gelijknamige club in Post-CS, nadat de PTT vertrokken was.

Mix van functies

Er is grote aandacht besteed aan groen, loopbruggen, terrassen. Gezondheid is het leidende principe is geweest bij het duurzame ontwerp, aldus architect Ben van Berkel. Fysiek door bewegen aan te moedigen, sociaal door nadruk te leggen op ontmoeten en mentaal onder meer door een optimale akoestiek. Die benadering manifesteert zich direct na binnenkomst in het gebouw met een lange trap, en twee roltrappen, naar de tweede verdieping, van waaruit routes en zichtlijnen door het gebouw verder lopen. Er zijn geen fitnessruimtes en zwembaden aanwezig; de visie van Van Berkel gaat ervan uit dat werknemers gebruik maken van de voorzieningen van de stad. Booking.com is geen campus die een stad imiteert, maar een die er onderdeel van wil zijn. De beoogde mix van functies, selectieve mobiliteit en stedelijk wonen is hier gerealiseerd.

Duurzaamheid

Dit project heeft een BREEAM Excellent-certificering. Belangrijke innovatieve en duurzame ontwerpkenmerken zijn hernieuwbare energie op locatie (met zonnepanelen op een mos-sedumdak), aansluiting op het thermische energieopslagsysteem en de zorgvuldige ontwikkeling tot smart building, wat betekent dat gebruikers dankzij sensoren en slimme installaties hun eigen voorkeuren via een app kunnen invoeren in de ruimtes waarin zij werken of wonen. Werkvloeren zijn vrij indeelbaar, wat het gebouw toekomstbestendig maakt. Het hele gebouw heeft ledverlichting en 1.500 zonnepanelen. Centraal in het gebouw ligt een groot, groen atrium.

Website by HOAX Amsterdam