Borneodriehoek (De Ontmoeting)

Atelier Zeinstra van der Pol, 2005

Eén nieuwbouwproject, vier locaties
In de negentiende-eeuwse Indische buurt waar de komende jaren veel woningen ingrijpend worden verbeterd en vernieuwd, heeft Atelier Zeinstra van der Pol op vier verschillende locaties vervangende nieuwbouw gerealiseerd. De nieuwbouw is in twee fases opgeleverd maar vormt architectonisch één geheel.

Driehoekige plattegrond
De tweede fase, de ‘Borneodriehoek’, bestaat uit een gebouw met een driehoekige plattegrond dat de beëindiging vormt van een bouwblok tussen de Borneostraat en de Delistraat en twee kopgebouwen aan de Celebesstraat die onderling verbonden zijn door een ondergrondse parkeergarage. De blokken, met woningen in de koop- en in de huursector, bevatten een grote verscheidenheid aan appartementen, maisonnettes, penthouses, atelierwoningen en woningen voor verstandelijk gehandicapten. Een deel wordt ontsloten via galerijen aan de binnenzijde van het blok, een ander deel is direct via de straat toegankelijk.

Geluidswerend ontwerp
Vanwege de ligging aan een spoorlijn waren geluidswerende voorzieningen noodzakelijk en deze werden bepalend voor het ontwerp. De gevels tonen een raster van verdiepingshoge vlakken van glas en baksteen en verticale stalen roosters. Stalen U-profielen, waarachter zich onder andere geluiddempende voorzieningen bevinden, markeren de verdiepingsvloeren. De vele vides versterken de toetreding van het licht en de ruimtelijkheid in de woningen. Opvallend is de transparantie van het project en de soepele manier waarop het met moderne middelen is aangesloten bij het karakter en de geleding van de belendende panden.

Website by HOAX Amsterdam