Borneokade

Josep Lluis Mateo, 1999

Havenpier
Het ontwerp voor een woningcomplex op de kop van Borneo-eiland is nadrukkelijk geïnspireerd door de langgerekte vorm van de havenpier. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de horizontaliteit van de zuidgevels. Het complex heeft een plint waarin zich een parkeergarage bevindt die daglicht krijgt via de zijgevels.

Uitzicht op het water
Doordat de woningen zijn opgetild ten opzichte van de straat ontstaat er privacy in de huiskamers en is het uitzicht op het water vergroot. Het blok is opgedeeld in drie delen, met woningen die geori├źnteerd zijn op respectievelijk de straat (het noorden), de kade (het zuiden) en de kop (het oosten). De woningen aan straat en kade liggen met de ruggen tegen elkaar. De huizen aan de waterkant hebben terrassen die zijn te betreden via zwevende, stalen trappen.

Tropisch hardhout
Onder de terrassen is er ruimte voor het bergen van fietsen of bootjes. De zuidzijde van het complex is bekleed met liggende planken tropisch hardhout, de noordzijde met baksteen. In de hoekwoning zijn beide materialen gebruikt. Incidenteel loopt de gevelbekleding voor vensters of terrassen langs waardoor het complex wordt samengebonden. Alle woningen hebben een dakterras. Door het niveau te laten verspringen waarop deze aan de woning gekoppeld zijn, heerst aan de binnenkant van het blok de sfeer van een naar binnen gekeerd dorp.

Website by HOAX Amsterdam