Botel Amsterdam

MMX-Architecten, 2015

De knalrode letters van het Botel zijn niet te missen aan de horizon van de NDSM-werf, ze zijn zelfs zichtbaar vanaf het Centraal Station. Sinds 3 maart 2015 sieren deze toevoegingen het dak van het tot driesterrenhotel omgebouwde voormalig riviercruiseschip. Het Botel ligt sinds 22 januari 2008 aangemeerd bij pier 3. Voorheen lag het Botel nog aan de Oosterdokskade. Botel kreeg de nieuwe ligplaats aan de pier aangeboden door het Stadsdeel Amsterdam Noord, mits er een veerverbinding zou komen tussen de werf en het Centraal Station.

Letters
MMX-architecten ontwierpen de 6,5 meter hoge felgekleurde, speelse letters op het dak van de boot. Door deze nieuwe uitstraling van het Botel sluit het beter aan bij de dynamische omgeving van de NDSM-werf. De knalrode letters vormen een opvallend contrast met de witte boot en ogen bewegelijk en opgewekt. De letters zijn als het ware de schoorstenen van de boot en zijn te boeken als hotelkamer.

Hotelkamers
De letters an sich zijn speels en opmerkelijk en dit geldt des te meer voor de interieurs. In elke letter zit een eigenzinnige loft. Vijf verschillende ontwerpers gingen de uitdaging aan om zich te buigen over het interieur van een letter.

Hieronder een opsomming van de verschillende ontwerpen met een korte toelichting:
B: Richard Hutten ontwierp in de B-letter een kleine skateboardbaan.
O: &prast&hooft&bureau ontwierp in de O-letter een sensuele hotelkamer: ‘La Chambre d’O’
T: MMX-architecten ontwierp in samenwerking met modeontwerpster Marga Weimans de T-letter.
E: Jord den Hollander heeft in samenwerking met het EYE Filmmuseum Amsterdam de E-letter ontworpen. Deze herbergt de kleinste bioscoop van Nederland.
L: Moriko Kira ontwierp een oase van rust in de L-letter.

Website by HOAX Amsterdam