Brede School het Meervoud

Marlies Rohmer Architecture & Urbanism, 2013

In Slotervaart, aan het August Allebéplein, is Brede School Het Meervoud gerealiseerd. Het ontwerp van Architectenbureau Marlies Rohmer herbergt in de eerste plaats een basisschool voor kinderen van nul tot veertien jaar oud, maar als brede school heeft Het Meervoud meer dan alleen een onderwijsfunctie. Het gebouw wordt tevens gebruikt voor een scala aan maatschappelijke en culturele functies, zoals een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, GG&GD en kindertandarts. Het Meervoud is door dit veelzijdige gebruik een middelpunt van de wijk.

Flexibele indeling

Op de begane grond is er een ruime entree met een tribunetrap. Verder zijn er enkele speellokalen gesitueerd naar een multifunctioneel ontwerp. Door middel van een transparant industrieel gordijn kunnen de lokalen worden afgescheiden van, of juist worden toegevoegd aan de centrale hal. Door de lokalen bij de centrale hal te voegen ontstaat er een aula In het midden van het gebouw is een verhoogde gymzaal gerealiseerd. Hierdoor krijgt de voorgevel zijn hoogte en wordt de hoofdingang geaccentueerd.

Opvallend baksteenpatroon
Kijkend naar de gevel van het gebouw springt het decoratieve baksteenpatroon in het oog. De rozetten verwijzen naar de Arabische cultuur en de multiculturele samenleving. Het patroon is geïnspireerd op de gevel van het Institut du Monde Arabe in Parijs van architect Jean Nouvel. Naast de rozetten wordt de gevel getypeerd door de combinatie van de materialen glas en grijsgeschilderd beton op de begane grond. Op de eerste en tweede verdieping wordt het beeld gedomineerd door de donkergrijze vensters. Door middel van bankjes en plantenbakken, welke geïntegreerd zijn in de gevel, wordt een verbinding gecreëerd tussen het gebouw en het schoolplein.

Website by HOAX Amsterdam