Multifunctioneel
Middenin stadsdeel Osdorp brengt het team van Atelier van Zeinstra van der Pol architecten twee basisscholen, een kinderdagverblijf en een ruimte voor de GG&GD onder in een multifunctioneel gebouw. Het onderbrengen van diverse onderwijs- en zorgvoorzieningen in een zogenaamde ‘brede school’ is een trend op het gebied van scholenbouw. De combinatie van functies moet de interactie tussen verschillende gebruikers in de gemeenschappelijke ruimten vergroten. Daarbij is ernaar gestreefd de meerdere functies afzonderlijk van elkaar goed te laten functioneren.
Knalgroen
Opvallend zijn de kleuren in de gevel: felgroene gevelpanelen met glitters zijn afgewisseld met een paarsblauwe bakstenen plint. De vormgeving van de school is strak en voegt zich naar het stedenbouwkundige ontwerp van Van Eesteren voor Osdorp (1957). Het complex bestaat uit een rechthoekige kern en twee losse blokken, met elkaar verbonden middels twee luchtbruggen. De verdiepingshoogte van het hoofdgebouw is vier meter. Dit maakt het mogelijk om de lokalen in te richten met een entresol. In dit bouwdeel is ook een blok gesitueerd waarin garderobe, toiletten, keukentje en werkplekken zijn ondergebracht. Het complex heeft twee gemeenschappelijke ruimten, een aula en een wintertuin. De tuin fungeert als entree en ontmoetingsplek en is het middelpunt van de school. Rondom de gezamenlijke ruimtes liggen twee speelplaatsen. De eerste speelplek is meer omsloten en bedoeld voor de lagere klassen. De tweede is voor de hogere klassen en buurtkinderen. Deze is voorzien van een grote trap die evenals dient als tribune.
Duurzaam
De groene kleur is niet alleen beeldbepalend maar staat ook voor de duurzame ontwerpprincipes waarmee het gebouw ontworpen is. De draagconstructie van het gebouw, de vloeren en een groot deel van het interieur zijn uitgevoerd in gecertificeerd vurenhout. Dit zo intensieve gebruik van hout binnen één gebouw is destijds nog vrij uniek in Nederland, maar zal in de toekomst vaker voorkomen vanwege de voordelen van hout. Het materiaal is duurzaam, energiezuinig en relatief licht. De architecten besteden veel aandacht aan een fijn binnenklimaat. Dit weten zij te bereiken met het verwerken van gefilterd licht in het ontwerp, de toevoer van frisse licht en het werken met natuurlijke materialen. Brede School de Kikker is bekroond met de innovatieprijs van de Scholenbouwprijs 2007 én met de Amsterdamse Architectuurprijs 2008.
Tekst: Fieke de Groot