Breehorn IJdoornlaan

LEVS architecten, 2020

Na de sloop van de oude Waterlandpleinbuurt zijn aan de hand van het gebiedsontwikkelingsplan van MUST de appartementencomplexen Breehorn gebouwd. De oude hoven structuur heeft plaats gemaakt voor drie grote woonblokken aan de IJdoornlaan. De drie gebouwen, ontworpen door LEVS architecten, zijn ontworpen voor twee verschillende opdrachtgevers, en gerealiseerd door twee verschillende aannemers.

De Dammer en de Schaker zijn gebouwd in opdracht van Rochdale, en de Noordkop in opdracht van Stadgenoot. De gebouwen zijn van verschillende hoogtes en hebben geen duidelijke achterkant. Alle woningen in de plint beschikken over een kleine buitenruimte aan de straatzijde. Aan de IJdoornlaan hebben de bewoners uitzicht op een smalle groenstrook en aan de Krabbendamstraat op nieuwe hoven met eengezinswoningen.

Duurzaamheid

Met EPC-scores van 0,15 en 0,04 voldoet Breehorn met vlag en wimpel aan de duurzaamheidsvereisten in het jaar van oplevering: 2020. Deze hoge score wordt onder andere bereikt dankzij zonnepanelen en goede isolatie mede door driedubbelglas.

Vorm

De gebouwen hebben in principe geen achterkant: aan beide zijden zijn balkons te vinden, en de trappen en galerijen zijn verstopt binnen in het gebouw. Aan de buitenzijde van de gebouwen is gebruik gemaakt van verspringend en getrapt metselwerk. De centrale entrees van de gebouwen beslaan twee verdiepingen, van waaruit je naar een halfhoge vide richting de appartementen aan de straatzijde kunt kijken.

Appartementen

Van de 290 woningen is 80% bestemd voor het sociale huursegment. De overige 20% van de woningen zijn bestemd voor middenhuur. De plattegronden zijn divers en afgestemd op verschillende doelgroepen: Breehorn kent zowel compacte starters- en gezinswoningen alsmede ruime maisonettes met vijf en zes kamers.

Website by HOAX Amsterdam