CIRCL

de Architekten Cie., 2015

Paviljoen van de toekomst
Circl, het ABN AMRO paviljoen naar ontwerp van de Architekten Cie., is gelegen aan het Gustav Mahlerplein aan de Zuidas, het zakelijke hart van Amsterdam. Het compleet circulaire paviljoen is ontworpen vanuit het idee dat de activiteit van het bouwen zo weinig mogelijk impact heeft op de natuurlijke grondstoffen van de wereld. Het hergebruiken van zo veel mogelijk materialen en zo min mogelijk verspilling zijn de kerngedachten bij de vormgeving van het paviljoen. Daarnaast is Circl gewoon bedoeld als ontmoetingsplek voor werknemers op de Zuidas en daarbuiten.

Meer groen
Het paviljoen is gesitueerd in een parkachtig gebied en door de grote glazen pui met verticale tuinwand wordt verbinding gemaakt met deze omgeving. Daarnaast zorgt het open karakter voor een interactie tussen de groene omgeving en de binnen gelegen ruimtes. Het pand kan worden betreden via de brede trappenpartij aan de zijkant. Deze leidt naar een openbare ruimte die wordt gebruikt als ontmoetingsplek. Daar bovenliggend is een daktuin gesitueerd die voldoet aan de vraag naar biodiversiteit. Deze openbare ruimte doet ook dienst als rustplek om even op adem te komen in het zakendistrict. De Architekten Cie. koos voor hout als hoofdmateriaal voor de dragende structuur van het paviljoen. Dit materiaal is daarnaast geschikt voor hergebruik. Opvallend is dat een deel van de gevel gebruikt wordt voor het uitproberen van nieuwe materialen. Hierdoor vindt een constante zoektocht plaats naar nóg duurzamere toepassingsmogelijkheden.

 

Spijkerbroeken als isolatie
Het paviljoen is een totaalconcept bestaande uit 3.350 m2, inclusief de groene zone en omvat 1.800 m2 aan vergaderruimte en 1.200 m2 aan flexibele werk-, ontmoetings- en horecaruimte. Naast deze ruimten is er ook een ‘living lab’ opgezet in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Dit lab staat in het teken van duurzame experimenten. Een bijzonder en innovatief element van het gebouw is het feit dat de isolatie van het paviljoen door middel van de vezels van 16.000 spijkerbroeken is gerealiseerd. Een treffend voorbeeld van het uitgangspunt van duurzaamheid, flexibiliteit en hergebruik in de materiaalkeuze.

Lieke Haan