CIRCL

de Architekten Cie., 2015

Leghaantjes

Het ABN AMRO paviljoen Circl ligt aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas, vlakbij het station Zuid en voor het hoofdgebouw van ABN AMRO. Het paviljoen is gesitueerd in een parkachtig gebied en door de grote glazen pui met verticale tuinwand wordt verbinding gemaakt met deze omgeving. Het is een van de eerste praktijkvoorbeelden van duurzaam en circulair ontwerpen. Het paviljoen heeft een opvallend grote glazen pui die het een uitnodigende uitstraling geeft. Het publiek kan de brede trappen aan zijkant van het paviljoen gebruiken om naar de daktuin te gaan, waar zowel werknemers als gasten elkaar kunnen ontmoeten. Op de begane grond zit het restaurant met een uniek circulair concept waarmee Circl een welkome aanvulling is op de Zuidas: de kok kookt met wat anders wordt weggegooid: ‘mislukte’ groenten, oud brood, of leghaantjes.

Ontwerp

Het ontwerp voor Circl begon als een traditionele ontwerpopgave, maar ABN AMRO stelde tijdens het ontwerpproces steeds hogere duurzaamheidseisen. Dat werd voor de Architekten Cie. de uitdaging een zo circulair mogelijk paviljoen te bouwen. Samen met opdrachtgever ABN AMRO, de TU Delft en de BAM zijn oplossingen gevonden voor vraagstukken die zich gaandeweg het proces aandienden. Zo was het ontwerpproces er steeds op gericht zo veel mogelijk bestaande producten en materialen toe te passen en ze zo geschikt te maken dat ze kunnen worden hergebruikt.

Afgedankte spijkerbroeken

Het materiaal van de vloeren in Circl had ooit een andere toepassing: afgekeurde houten kozijnen zijn verzaagd tot houten vloeren en tegelvloeren zijn gemaakt van vermalen hergebruikt beton met daarin verwerkt PCM (phase changing materials) die het binnenklimaat regelen. De houten draagconstructie is vervaardigd uit volledig demontabel larikshout. Afgedankte spijkerbroeken van medewerkers en partners van de bank zijn verwerkt in het plafond als isolatiemateriaal. Het dak is bedekt met aarde en gras en draagt daardoor bij aan de biodiversiteit.

Living lab

Binnenin het gebouw is er ruim 2000m2 vergader- en werkruimte, maar er is ook een ruimte geserveerd om te functioneren als ‘living lab’. Hier worden de nieuwste innovaties toegepast en getest. Een deel van de gevel is bijvoorbeeld geschikt gemaakt voor het toepassen van nieuwe materialen, zodat er kan worden gekeken of er nóg duurzamer toepas¬singsmogelijkheden zijn. Circl heeft gelijkstroomvoorziening door het hele gebouw.

Digitale tweeling

Om het gebouw in al zijn onderdelen ook in zijn gebruiksfase op de juiste, circulaire manier te behandelen is er een 3D-model van gemaakt waarin van ieder onderdeel een gebouwpaspoort opgesteld is. Alle materialen, componenten en onderdelen waaruit het gebouw bestaat zijn vastgelegd in een “digitale tweeling”; het gebouwenpaspoort genaamd LLMNT.

Toekomst

ABN AMRO besloot in 2020 van de Zuidas naar Zuidoost te verhuizen. De toekomst van Circl is hierdoor ongewis. Het paviljoen is in 2021 verkocht aan projectontwikkelaar Victory Group. Onduidelijk is of het paviljoen zal worden ontmanteld.

Website by HOAX Amsterdam