Clubhuis De Hoop

Auke Komter, 1952

De oudste sportvereniging van Amsterdam
Het oorspronkelijke gebouw van roeivereniging De Hoop, ontworpen door Michel de Klerk en opgeleverd in 1923, wordt tijdens de bezetting vernietigd door de Duitsers. Alleen een deur, bel en vlaggenmast hebben de vernielingen overleefd. Na de oorlog heeft De Hoop in 1952 voor nagenoeg dezelfde plek aan de Weesperzijde een nieuw clubgebouw laten ontwerpen door architect Auke Komter. De Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereniging ‘De Hoop’ wordt in 1848 opgericht en is hiermee de oudste sportvereniging van Amsterdam.

Een modern jasje
Het gebouw naar ontwerp van Komter maakt deel uit van de zogenoemde Nieuwe Zakelijkheid. Het strakke lijnenspel van het gebouw waarin beton, metselwerk en glas de belangrijkste materialen zijn is hier debet aan.

Behoefte aan meer ruimte
Het gebouw van Komter is in 2010 door architectenbureau Arons en Gelauff uitgebreid vanwege de groeiende ruimtebehoefte. De verschillende functies en verkeersruimten zijn zo herschikt dat een perfecte samenwerking tussen oud en nieuw is ontstaan. De twee sociëteitsruimten kunnen nu worden gekoppeld tot één ruimte voor samenkomsten van 500 mensen. Ook kunnen ze onafhankelijk van elkaar functioneren. Wanneer in de winter delen van het gebouw afgesloten zijn, werkt de interne infrastructuur ongewijzigd goed. Met de kleinere groep gebruikers is het dan toch intiem omdat de gesloten delen niet worden ervaren: je ziet en voelt ze niet.

Omkleden onder het water
De monumentale kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp van Komter zijn versterkt terwijl het gebouw weer helemaal van nu is en aan moderne eisen voldoet. Daarbij waren soms onorthodoxe, inventieve oplossingen nodig zoals de situering van de kleed- en doucheruimten die in de bodem van de Amstel zijn afgezonken zodat op de verdieping het uitzicht op de rivier niet langer wordt gehinderd door deze faciliteiten.

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam