Op de hoek van de Van Baerlestraat en de Paulus Potterstraat staat een imposant pand waar nu het luxe Conservatorium Hotel gevestigd is. Het gebouw is oorspronkelijk als hoofdkantoor van de Rijkspostspaarbank gebouwd. Deze bank is in 1881 opgericht door de staat om sparen onder arbeiders te stimuleren. De Rijkspostspaarbank koopt eind negentiende eeuw grond aan in de Van Baerlestraat op het moment dat het bedrijf te groot wordt voor hun locatie aan de Stadhouderskade. Het nieuwe gebouw van de Rijkspostspaarbank opent in 1901 en wordt tevens ook gebruikt als directiekantoor.
Imposant bankgebouw
Het bankgebouw is ontworpen door de toenmalige Rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel. Het is een groots opgezet hoekpand met vijf verdiepingen, inclusief het souterrain en de dakverdieping. De gevel is opgetrokken in baksteen met enkele natuurstenen banden, zogeheten speklagen. De architectuur is een mengvorm van verschillende historische bouwstijlen, waaronder de neorenaissancestijl. Het middendeel van de voorgevel is bekleed met natuursteen. Aan de bovenzijde hiervan staat de vergulde inscriptie ‘Rijkspostspaarbank’. Aan de binnenkant heef het gebouw kruisgewelven en monumentale trappenhuizen met natuurstenen zuilen. Tegeltjes met daarop gestileerde bloemen, bijen, spinnen en provinciewapens in Art Nouveau-stijl sieren het interieur. Het pand heeft een Rijksmonumentenstatus.
Sweelinck Conservatorium
Van 1985 tot 2008 wordt het pand in gebruik genomen door het Sweelinck Conservatorium (het huidige Conservatorium van Amsterdam). Talloze studenten volgen dan een muziekopleiding in dit monumentale gebouw. Door geluidsisolerende maatregelen wordt een deel van het oorspronkelijke interieur uit het zicht onttrokken. Ook worden er tussenvloeren en systeemplafonds aangebracht in de hoge zalen en gangen. Op de bovenverdieping opent in 1991 het Sweelinckmuseum met een collectie van ruim 120 muziekinstrumenten. Het Conservatorium verhuist in 2008 naar nieuwbouw op het Oosterdokseiland en de voormalige Rijkspostspaarbank wordt omgetoverd tot vijfsterrenhotel: het Conservatorium Hotel.
Historisch bankgebouw in ere hersteld
Om het pand geschikt te maken als luxehotel is het eerst grondig verbouwd. Architectenbureau J. van Stigt en MVSA Architects zijn in een vroeg stadium als ontwerpers betrokken bij deze verbouwing. Van Stigt renoveert het Rijksmonument en MVSA maakt het ontwerp voor de uitbouw. Na de tussentijdse verkoop van het pand aan een Israëlische projectontwikkelaar wordt de Italiaanse interieurarchitect Piero Lissoni aangesteld als projectmanager. In samenwerking met OIII Architecten zorgt Lissoni voor de inrichting van de foyer, de Spa & Health Club, het restaurant in de oude bibliotheek en de 129 hotelkamers. De authentieke elementen van het oorspronkelijke bankgebouw zijn bij de verbouwing zo veel mogelijk teruggebracht. Terrazzovloeren, houten lambriseringen, oude dakspanten en tegelwerken zijn opnieuw aangebracht of weer in het zicht gebracht. Op de binnenplaats is een atrium-overkapping van staal en glas tegen de oude baksteengevels aangebouwd. Het historische bankgebouw en deze moderne uitbouw zorgen voor een scherp en sprekend contrast.
Tekst: Anna Peschier