Conservatorium

de Architekten Cie., 2008

Tijd voor een nieuwe plek 

Sinds 2008 is het Conservatorium van Amsterdam gevestigd op het Oosterkokseiland omdat het de oude locatie aan de Van Baerlestraat is ontgroeid. Het nieuwe onderkomen is een speciaal ontworpen glazen gebouw dat ingeklemd staat tussen de Openbare Bibliotheek en het nieuwe kantoor van Booking.com. Het nabijgelegen Centraal Station zorgt behalve voor een perfecte bereikbaarheid helaas ook voor geluidsoverlast van het spoorverkeer. Dit probleem is opgelost door de toepassing van een zogenaamde ‘engawa’ waarbij op Japanse wijze het trappenhuis rond het gebouw is geplaatst, waardoor het tegelijkertijd als geluidsbuffer dient. 

Alles voor optimale muziek
Het programma van het gebouw bestaat uit drie delen, dit is terug te zien in de verschillende lagen van het gebouw. Het publieke deel, bestaande uit de concertzalen en de foyer/kantine, vormt hierin letterlijk het ‘spelende hart’ van het gebouw. Dit deel beslaat de onderste vijf bouwlagen, waarvan de onderste twee ondergronds zijn gerealiseerd. De vijf concertzalen, waaronder de Bernard Haitinkzaal voor klassieke muziek en de Amsterdam Blue Note jazz/popzaal, hebben ieder hun specifieke akoestische eigenschappen. In het middelste deel bevinden zich de leslokalen en oefenruimtes die qua formaat en akoestiek verschillen, hetgeen is aangegeven met signaalkleuren. De bovenste laag van het gebouw bevat de studie-afdeling met onder meer de collegezaal en de bibliotheek. 

Opvallende schubben
De glazen zaagtandgevel bevat een verrassend en opvallend element. De schubben van de zaagtandgevel zijn namelijk bekleed met prismatische folie, hierdoor krijgt het op het eerste gezicht rustige ogende gebouw, afhankelijk van de lichtval en het standpunt van de toeschouwer, een verrassende werking.  

Lieke Haan