Cornelis Zillesenlaan 108

BO6 architecten, 2007

Experimenteren met welstandsvrij bouwen

Op het eiland werd naar aanleiding van succesvolle individueel ontworpen woningen aan de Scheepstimmermansstraat op het Borneo-eiland verkend welke mogelijkheden de typologie van de moderne stadswoning nog meer zou kunnen bieden. De gemeente stelde een zeer beperkte set regels op waaraan de woningen moeten voldoen. Vooral het ontbreken van een welstandstoets is hier experimenteel.

Het resultaat is een zeer diverse gevelwand waarachter zeer gevarieerde woningen te vinden zijn. BO6 tekende hiervan een aantal woningen die programmatisch en qua beeld zeer van elkaar verschillen.

Zandkleurige gevel

Het hoekhuis aan de Cornelis Zillesenlaan wordt gekenmerkt door een zandkleurige, abstracte voorgevel met oranje en rood omkaderde ramen. De achtergevel is opener en heeft vooral op de begane grond aan de tuinzijde veel glas. Ook aan de zijkant van het pand zijn vensters aangebracht. Die van de slaapkamers zijn subtiel iets hoger geplaatst zodat het loopje van de douche naar de kledingkast zich zonder toezicht van de buren kan voltrekken.

Het interieur is ruim opgezet met in totaal 260m2 aan oppervlakte. Er is zelfs een lift zodat bewoners ook op gevorderde leeftijd van het dakterras kunnen genieten.