Cornelis Zillesenlaan 90

Rocha Tombal Architecten, 2008

Welstandsvrij

Waar welstandsvrij gebouwd mag worden, is steevast een grote diversiteit aan woningen te verwachten. Hoewel op Steigereiland bepaalde restricties bestonden, onder meer ten aanzien van de hoogte en breedte van de woning (om gesloten straatwanden te doen ontstaan), is ook hier de afwisseling in gevels groot. In de Cornelis Zillesenlaan valt kavel 157 op door zijn bescheidenheid.

Bescheiden maar mysterieus

De witte, grotendeels blinde gevel is alleen op de begane grond geopend, opmerkelijk genoeg zonder dat daarmee veel inzicht in de woning wordt geboden. Direct achter de grote glazen pui bevindt zich een ondiepe ruimte met alleen een trap naar boven. Dit geeft het huis op dit punt een enigszins mysterieus karakter.

Lichtspel

Net zoals in de gevel is ook in het compleet aan het zicht onttrokken en overwegend witte interieur de diagonaal een element van groot belang. De verschillende openingen in de achtergevel en in het dak zijn zo geplaatst dat bij zon een lichtspel ontstaat van verglijdende diagonalen. Dit speelt zich af in een fysiek decor waarin trappen en een volume als dat van de open haard nadrukkelijk aanwezige, sculpturale elementen zijn in een dankzij de grote vide zeer open interieur.

Mediteraans Holland

In zijn totaliteit voegt het huis zich aan de ene kant perfect in de Hollandse context van IJburg, en is het aan de andere kant een duidelijke verwijzing naar de mediterrane achtergrond van de architecten.

Website by HOAX Amsterdam