Crystal Houses

MVRDV, 2016

Halverwege de P.C. Hooftstraat bevindt zich een opvallende façade, opgetrokken uit honderden glazen bakstenen. De oorsprong van het project ligt in een voorschrift van Commissie Welstand en Monumenten om baksteen te gebruiken in de gevel. Architectenbureau MVRDV geeft zijn eigen draai aan het voorschrift. Het bureau ontwerpt een traditionele gevel van baksteen met een twist: de bakstenen onderaan zijn volledig van glas. Welstand gaat akkoord met het voorstel, waarna een intensief realisatieproces van start gaat.

Bouwplaats als laboratorium
Een team van onderzoekers, adviseurs en architecten slaat de handen ineen om het project te verwezenlijken. Onder meer TU Delft, ingenieursbureau ABT, aannemer Wessels Zeist en Poesia zijn betrokken bij het project. Experimentele bouwtechnieken worden niet geschuwd. De bouwplaats fungeert een jaar lang als laboratorium. Eén voor één worden de minutieus afgemeten glazen stenen die in Venetië zijn geproduceerd met precisie gestapeld. Een UV gebonden lijm hecht de stenen aan elkaar. Het glas lijkt kwetsbaar. Het onderzoeksteam van TU Delft bewees echter dat de constructie in veel opzichten sterker is dan beton. Bovendien is het glas recyclebaar omdat het kan worden omgesmolten en gebruikt worden voor andere doeleinden.

Gouden A.A.P.
Het project won in 2017 de publieksprijs van de Gouden A.A.P. Uit het juryrapport:
“De gevel van glazen stenen die naar de bovenliggende verdiepingen toe in normale baksteen overgaat is meer dan een knipoog of een gimmick; zij laat zien dat een combinatie van lef en creativiteit ook in de architectuur tot nieuwe, unieke kunstuitingen kan leiden die in dit geval ook prima aansluit bij de rest van de omgeving. Toeristen die de winkel passeren houden getroffen halt en raken de glazen stenen aan, alsof ze de echtheid willen toetsen. Ook de vele foto’s die passanten ervan maken onderstrepen dat hier sprake is van een technisch hoogstandje en een echte ‘eyecatcher” voor de P.C. Hooftstraat.”

Website by HOAX Amsterdam