Datacenter AM4

Benthem Crouwel Architects, 2017

Langs de Amsterdamse Ring A10 is een intrigerend en spannend volume verrezen. Het gaat om Datacenter AM4 gelegen op het internationale kenniscomplex van Amsterdam Science Park. Deze zilveren toren doet sommigen aan een harde schijf denken en dat lijkt zo gek nog niet. Het bedrijf is namelijk dag en nacht verantwoordelijk voor ons internetverkeer en maakt daarnaast dataopslag mogelijk.

Ontwerp
Datacenter AM4 vormt samen met het entree- en kantoorpand en het met zwart lamellen beklede AM3 gebouw een strak en statig ensemble. Alle ontwerpen van de hand van Benthem Crouwel Architects zijn in opdracht van het Amerikaanse datacentrumbedrijf Equinix gebouwd. De verschillende gebouwen zijn doormiddel van luchtbruggen met elkaar verbonden, die van binnen met Equinix-rood zijn bekleed. Met deze kleur is wereldwijd de routing in alle datacenters van Equinix aangeduid. Herkenbaarheid voor de internationale klanten staat voorop.

De laatste toevoeging aan het complex valt op door de zich herhalende verticale belijning over alle vier de aanzichten van de structuur. Dit lijnenspel bestaat uit driehoekige aluminium profielen, die aan de ene zijde zilver en aan de andere zijde zwart zijn. In de zwarte gedeelten zijn de in- en uitgangen van verschillende installaties verwerkt. De lijnen verdikken zich naar boven toe waarmee het gebouw hoger en slanker oogt. Een knap staaltje vakwerk voor een exterieur zonder ramen.

Omgeving
Het AM4-gebouw is uitgerust met een energieopslagsysteem waardoor de overige intern opgewekte hitte de omgeven gebouwen op Amsterdam Science Park verwarmt. Het complex is omgeven door een vriendelijk ogende gracht waarmee het geheel zich niet alsĀ  afgesloten fort in de openbare ruimte manifesteert. In plaats van hoge afschrikkende hekken fungeert het omliggende water hier als eerste graad van beveiliging.