Van bank naar stadsarchief
Het Stadsarchief Amsterdam is sinds 2007 gehuisvest in het voormalige hoofdkantoor van de ABN AMRO aan de Vijzelstraat. Dit gebouw werd in 1926 gebouwd, in opdracht van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en naar een ontwerp van architect K.P.C. de Bazel.
Terug naar oorspronkelijke helderheid
De grootschaligheid, dichte plinten en het gesloten karakter van het gebouw pasten niet bij de ambities van het Stadsarchief. Daarom is bij de aanpassing en de herinrichting van het gebouw veel aandacht besteed aan de verbetering hiervan. Bij het restaureren van de rijk gedecoreerde gevel zijn de nissen aan weerszijden van de entrees voorzien van glas, waardoor ook voorbijgangers een indruk krijgen van wat zich binnen in de hal afspeelt. Deze hal, die via twee trappen rechtstreeks vanuit de Vijzelstraat is te bereiken, is bij de verbouwing opgeschoond. Scheidingswanden, schotten en verlaagde plafonds die in de loop der jaren waren aangebracht, zijn verwijderd, waardoor de plattegrond, georganiseerd rond twee met glas overdekte lichthoven, zijn oorspronkelijke helderheid weer heeft teruggekregen. Met het in ere herstellen van de lichthoven is ook de daglichttoetreding verbeterd.
Beveiligde schatkamer
Op de begane grond van het gebouw zijn stadsboekwinkel, café, studiezalen en een reproshop gesitueerd. Op de tweede en derde verdieping is in de gerestaureerde stijlkamers en ook in de directie- en vergadervertrekken met oorspronkelijk meubilair van De Bazel, nog iets van de vroegere sfeer van het bankgebouw te proeven. Het grootste deel van de archieven bevindt zich op de bovenste vier verdiepingen. Bijzonder is dat de voormalige bankkluis in het souterrain, door restauratiearchitect Maarten Fritz omgebouwd tot een ‘schatkamer’, dankzij de extreme beveiliging ook de meest waardevolle archiefstukken aan het publiek kunnen worden getoond.
Lieke Haan