De Finish

WE Architecten, 2021

De Finish is het laatste woningbouwproject van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland waarmee de buurt, op de transformatie van de silo’s na, voltooid is. Het project van woningcorporatie De Alliantie telt 56 luxe sociale huurwoningen, ontworpen door WE architecten. In de plint van het gebouw is een apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapiepraktijk en warmteoverslagstation gevestigd.

Divers straatbeeld

Het gebouw heeft de vorm van een rechthoekig blok, verdeeld over drie volumes, die naar boven toe steeds iets kleiner worden. Het eerste volume bestaat uit de ruime plint waar de voorzieningen gevestigd zijn. Het middelste volume valt op door brede ingekaderde balkons. Het bovenste volume van het gebouw bestaat uit uitstekende balkons en verdiepingshoge vensters. De afwisseling van venstergrootte en balkons per volume zorgt voor een divers straatbeeld en diverse woninggrootte. Het merendeel van de woningen in het complex zijn gerealiseerd voor reguliere woningenzoekenden in de sociale sector. Daarnaast is een aantal woningen gereserveerd voor gezinnen uit de noodopvang en voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. In de kern van het rechthoekige blok is een open binnentuin te vinden.

Hoogwaarde, natuurlijke binnentuin

De sociale huurwoningen omsluiten een klein binnenterrein, met plantenbakken en bomen. Deze binnentuin is te bereiken via de ruime tribunetrap in de dubbelhoge entreehal. De binnentuin is afgewerkt met hoogwaardige materialen, zoals de natuurstenen tegels op de vloer en duurzame gevelbekleding. De gevelbekleding aan de kant van de binnentuin bestaat deels uit Resysta, een materiaal gemaakt uit rijstvlies. Deze aardse elementen in de binnentuin zorgen voor een contrast met het strengere metselwerk van De Finish aan de buitenkant en geven een natuurlijke, warme uitstraling aan de kern van het gebouw. De binnentuin is omringt door een doorlopende galerij met daaraan alle entrees van de woningen.

De galerij is op de bovenste drie verdiepingen aan één kant open gelaten, wat zorgt voor extra daglicht- en uitzicht over het Markermeer vanaf de bovenste woningen.