De Henricus

Berger Barnett Architecten, 2017

In Amsterdam Nieuw-West ligt sinds 1953 het Catharinacomplex. Deze kerk en school zijn onderdeel van de naoorlogse uitbreiding van Amsterdam Nieuw-West. Op basis van Cornelis van Eesterens Algemeen Uitbreidings Plan (AUP) wordt hier een gigantische hoeveelheid woonoppervlakte aan de stad toegevoegd. Het Catharinacomplex is in stijl van de Bossche School ontworpen door voormalig architectenbureau Evers en Sarlemijn. Deze stijl zien we terug in het gebruik van zware lateien boven ramen en deuren en in de mozaïeken en reliëfs boven de portalen. Naast de stijlelementen van de Bossche School zijn er verwijzingen naar Romaanse architectuur te ontdekken. Inmiddels is het complex tot gemeentelijk monument verheven.

Opdracht
In de loop der jaren raakt de uitstraling en het gebruik van het Catharinacomplex versnipperd en ontstaat er de wens tot renovatie. De opdracht is het gebouw aan te laten sluiten op het nieuwe onderwijsconcept van de school zonder dat de monumentale waarde wordt aangetast. Met name op de begane grond moet meer ruimte worden gecreëerd, de entree behoeft aanpassing en een aula zou een welkome toevoeging zijn. Eind 2015 start Berger Barnett Architecten met het traject. Het ontwerp voldoet aan deze wensen en meer.

Renovatie
Om de oorspronkelijke kwaliteit van het gebouw weer tot leven te brengen is er aan de bestaande structuur niet veel veranderd. Door de overdekte buitenruimte, een voormalige kloostergang, met glas dicht te zetten is er meer ruimte en een betere route naar de gymzaal gecreëerd. De originele roze deuren zijn in ere hersteld en het oorspronkelijke gebeitste houten plafond is weer zichtbaar gemaakt. Aan de buitenzijde is een nieuwe glazen entree gerealiseerd welke de kleuterschool en de lagere school met elkaar verbindt. Naast de ingang is een kleine aula ingepast. Samen met de nieuwe erkers is er een doorzicht gecreëerd vanaf de straat naar buiten. Op de speelplaats is de originele vakkenstructuur te herkennen en zijn er speelelementen van natuurlijke materialen geplaatst.