De Jakoba

Studioninedots, 2022

In het kader van de gebiedsontwikkeling in de wijk Overhoeks, laat het project De Jakoba zien dat kwantitatief en kwalitatief bouwen elkaar niet hoeft uit te sluiten. De prefab gevelelementen zorgden voor een kostenefficiënte bouw van de sociale huurwoningen. Het gebruik van deze materialen en de bijzondere woningplattegronden van de woningen geven het project een unieke uitstraling.

Compact maar fijn wonen

Overhoeks is een nieuwe wijk in het stadsdeel Amsterdam-Noord. In deze wijk worden 600 sociale huurwoningen door woningcorporatie Ymere gebouwd. Het project De Jakoba bestaat uit zeven verdiepingen met 135 sociale huurwoningen bedoeld voor eenpersoonshuishoudens waaronder starters en doorstromers. Het gemiddelde woonoppervlak van de woningen is 46 m2. Naast de woningen is het gebouw voorzien van 100 m2 aan multifunctionele bedrijfsruimtes en een gemeenschappelijke tuin voor bewoners.

Creatieve invulling

Binnen het algemene stedenbouwkundige plan voor Overhoeks is gespecificeerd dat de volumes vanaf het straatniveau geminimaliseerd moesten worden. Er is daarom gekozen om het gehele volume van De Jakoba naar binnen te buigen. Hierdoor verspringt het gebouw over de volledige hoogte en lengte en buigt geleidelijk naar boven af. Zo ontstaan vier verschillende gevels met golvende balkons en ronde hoeken. De bijzondere vormgeving van De Jakoba zorgt ervoor dat ieder van de 135 studio’s een unieke plattegrond krijgt. De gemeenschappelijke tuin op de begane grond wordt door de buiging van het pand opgenomen in het geheel van het gebouw waardoor een gevoel van beschutting ontstaat. De multifunctionele bedrijfsruimten in de plint van het gebouw dragen bij aan de levendigheid op straat.

Groene gevels en gouden glans

De gevel van De Jakoba heeft opvallend materiaalgebruik. Studioninedots heeft gekozen voor prefab sierbeton waardoor het project in een jaar tijd gerealiseerd kon worden. Het beton van de gevels is daarnaast gepolijst en rond afgewerkt waardoor het geheel van het gebouw een zachte, maar sierlijke uitstraling krijgt. De lichtgroene kleur van het sierbeton en de zilvergouden poedercoating waarmee de kozijnen en balustrades zijn afgewerkt, versterken dit geheel en geven het gebouw een warme gloed. Samen met de vorm van het gebouw zorgen deze elementen ervoor dat er wisselende licht- en schaduwwerking op het gebouw ontstaat gedurende de dag.

Website by HOAX Amsterdam