De Oliphant

Hans van Egmond, 1992

Amerikaans postmodern voorbeeld

Een van de eerste postmoderne kantoorgebouwen in het werkgebied Amstel III, dat rond het stadion Amsterdam ArenA werd ontwikkeld, was kantoorgebouw De Oliphant. Door de gebruikte materialen – rood graniet met groen glas – doet het gebouw denken aan Amerikaanse kantoorgebouwen. Ook de stijl waarin het gebouwd is, het postmodernisme, vond vooral navolging in de Verenigde Staten. Postmoderne architectuur verwijst, met gebruikmaking van moderne materialen, naar klassieke architectuur.

Klassieke architectonische indeling

De plattegrond van de 65 meter hoge toren heeft de vorm van een ster; de kern van het gebouw bevat de liften, het trappenhuis en sanitaire voorzieningen. In zijn architectonische opbouw laat het gebouw de klassieke indeling in sokkel, middendeel en bekroning zien. De sokkel bevat de ingangspartij, die tussen twee kantoorvleugels ligt. Het middendeel heeft vreemd verspringende verticale banen graniet tussen de ramen. De top van het gebouw wordt gevormd door een iets inspringende kantoorverdieping, waarboven een v-vormig dak uitkraagt. Deze wijze van beëindiging verwijst naar de klassieke kroonlijst.

Passend in de omgeving

Het programma – kantoren en parkeren – is vergelijkbaar met de meeste andere gebouwen in de omgeving, en van de Amerikaanse voorbeelden. Het enige aspect waarin geen poging is gedaan tot emulatie van een Amerikaans voorbeeld, is de bescheiden landscaping rondom het gebouw. Na de bouw zijn in de naaste omgeving torens verrezen die het gebouw in schaal en hoogte ver overstijgen.

The Sharing Tower

In 2020 is een grote renovatie en nieuwbouw van De Oliphant voltooid, die nu ‘The Sharing Tower’ wordt genoemd. Het nieuwe ontwerp is bedacht door OZ Architect. De facade is volledig gerenoveerd. Het rode graniet en groene glas zijn volledig verdwenen, evenals de indeling van sokkel, middendeel en bekroning. Nu is deze opgedikt met glas en ‘Clickbrick Birchwood’, een natuursteen. Hiermee is de oppervlakte van het gebouw ook vergroot. Binnen is de indeling van het gebouw aangepakt, met op de begane grond o.a. een restaurant.

Met de renovatie is de focus op duurzaamheid gelegd. Het gebouw heeft daarbij in 2019 het BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) certificaat verkregen.