De Voortuinen

Elephant, 2021

Het voormalige kantoor van de Rijkspostspaarbank aan het Westerpark is omgetoverd tot nieuwe woontoren. Van het oorspronkelijke ontwerp van Arthur Staal uit 1971 is het casco behouden, dat is voorzien van een nieuwe indeling en schil. De heldere witte toren is niet te missen vanaf de kruising op de Bos en Lommerweg met de Haarlemmerweg. De Voortuinen is slechts het begin van de gebiedsontwikkeling Westerpark West, waarbij een reeks woontorens aan de groene rand van het Westerpark worden gerealiseerd.

Architectenbureau Elephant heeft dit voormalige kantoor getransformeerd tot woontoren in opdracht van Pinnacle. De focus van de Voortuinen ligt op gezonde, duurzame en aanpasbare hoogbouw. Hiervoor heeft Elephant een woontoren met een nieuwe typologie ontwikkeld.

Coreless® invloed op woontypologie

Alle 94 koopwoningen in De Voortuinen hebben hun eigen groene terras, ook wel hun voortuin. Het unieke van deze woontoren is dat de bewoners vanuit de lift direct in hun voortuin terecht komen, door de toepassing van het concept Coreless®, ontwikkeld door Elephant. Dit concept resulteert in een verplaatsing van liften en trappen, die zich hier in de gevel bevinden in plaats van in de kern van het gebouw. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om vanuit de lift je privé voortuin in te stappen.

Verscheidenheid aan entrees

De eerste bewoners van de Voortuinen konden zelf beslissen over het aantal schuifpuien en entreedeuren van hun appartement. Deze keuzemogelijkheid zorgt voor een verscheidenheid aan entrees in de woontoren. Via de voortuin is het mogelijk om alle vertrekken van je woning binnen te treden. Door deze flexibiliteit van appartement en entree zijn de woningen voor verschillende doelgroepen geschikt. Zo kan een woning functioneren als familie-, friends- of woon-werk-woning.

De hoofdentree van het gebouw is opgenomen in een hoge plint van twee etages met een commerciële functie.

Duurzame transformatie

In de ‘voortuinen’ van de appartementen staan ongeveer 120 bomen geplant naar ontwerp van landschapsontwerper MOSS (Makers of Sustainable Spaces). De bomen zijn geplant in speciale boombakken, die zijn uitgerust met een centraal irrigatiesysteem. Op het dak wordt zowel water als energie opgeslagen. Voor de verwarming en koeling van het appartementencomplex maakt De Voortuinen gebruik van een warmtekoudeopslag in de bodem.