Wooncoöperatie De Warren

Natrufied Architecture, 2022

Als eerste zelfbouw wooncoöperatie in Nederland is De Warren een voorbeeldproject voor deze nieuwe ontwikkelvorm. De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland met 36 appartementen voor sociale- en middenhuur, ontwikkeld door de bewoners zelf. Hiermee hebben zij duurzaam én betaalbaar wonen in Amsterdam mogelijk gemaakt.

Door elkaar, voor elkaar

Bij De Warren staat collectiviteit centraal. De appartementen hebben een klein oppervlak waarbij elk appartement 30% van haar oppervlakte afstaat aan het collectieve doel. Zo is er 800m2 aan collectieve ruimte ontstaan. Deze varieert van een multifunctionele ruimte tot een speelkamer, muziekstudio en thuiswerkplekken. Door spaarzaam en collectief om te gaan met het oppervlak is het materiaalgebruik geminimaliseerd. De collectieve ruimte is centraal in het gebouw gelegen waardoor het onderdeel wordt van iedereens dagelijkse route en contact tussen bewoners bevordert.

Flexibel gebruik

De indeling van De Warren is eenvoudig te veranderen doordat de draagconstructie bestaat uit houten kolommen-en liggerstructuur. Hierdoor kunnen de lichte binnenwanden worden weggehaald. Ook is er per stramien één schacht opgenomen waar de decentrale ventilatie in de toekomst op aangesloten kan worden.

Houten gevelbekleding

De gevelbekleding is gemaakt van gerecyclede remmingwerken. Dit zijn constructies in het water die schepen afremmen wanneer ze een brug of sluis naderen en dreigen hiertegen aan te varen. Om de planken de juiste dikte te geven voor de gevelbekleding zijn deze in de lengte doormidden gezaagd. Hiervoor is een natuurinclusieve voorzetgevel van gerecyclede meerpalen geplaatst, waar groen tegenaan kan groeien. De plantenbakken die aan de voorzetgevel zijn aangebracht, gebruiken het regenwater dat op het dak wordt opgevangen. Het toepassen van (gerecycled) hout in zowel de gevels, als de hoofddraagconstructie, houtskeletbouw-gevelelementen, kozijnen en binnenwanden maakt De Warren een duurzaam project. Deze houten onderdelen hebben tijdens hun levensduur meer dan 300 ton CO2 opgeslagen, wat gelijk staat aan circa 200 jaar autogebruik van de gemiddelde Nederlander.

Duurzaam en zelfvoorzienend

Ook de warmteopwekking wordt op een duurzame manier geregeld. Er is voor gekozen om deze opwekking op eigen kavel op te lossen. In de grond zijn tot 29 meter diep heipalen aangebracht die dienen als ‘energieheipaal’. Hierbij wordt bodemwarmte en koeling gewonnen die door middel van de palen via slangen en een warmtepomp door het gebouw gedistribueerd wordt. Op het dak zijn zonnepanelen gelegd.

Website by HOAX Amsterdam