Decoratelier Nationale Opera en Ballet

VMX Architects, 2013

Huis van Ambachten

Het Decoratelier van Nationale Opera en Ballet aan de Kollenbergweg is de werkplaats waar de decors, kostuums en theaterprops gemaakt worden. Het decoratelier bevat een toneeltoren met de exacte afmetingen zoals die van het Muziektheater- het huis van de Nationale Opera & Ballet-, zodat de decors in situ ontworpen kunnen worden.

Innovatieve renovatie

Het gebouw staat op de nog zichtbare plint van het oorspronkelijke atelier uit 1962. Voor de renovatie en uitbreiding ervan heeft VMX Architects een reeks slimme en heel bewuste aanpassingen vormgegeven. Zo is binnen extra ruimte gecreëerd voor meer werkplaatsen en opslag en voor een ‘truck-dock’ zodat de decors efficiënter geladen kunnen worden. Een eenvoudige maar klimaattechnisch essentiële ingreep was de isolatie van de binnenzijde van de gevels van plaatmateriaal.

Herkenningspunt in omgeving

In de langgerekte noordgevel is een groot deel van het plaatmateriaal vervangen door glas. Noorderlicht valt nu ruim binnen. Degenen die er aan het werk zijn, hebben nu uitzicht en de bedrijvigheid binnen is nu ook te zien vanaf de straat net als in de omliggende showrooms. Meest opvallend is het gebouw echter geworden door de keuze om de buitenzijde van het decoratelier volledig knalrood te maken. Het verschaft het gebouw de positie van herkenningspunt in de omgeving.

Website by HOAX Amsterdam