Op de Plantage Middenlaan, tussen de Hortus Botanicus en Artis in, ligt Desmet Studio’s. De Art Deco-gevel staat op een plek waar tot het eind van de negentiende eeuw nog een classicistisch tuinhek stond. Achter het hek lag een tuin met een diepte van zes meter, grenzend aan de toenmalige Schouwburg Frascati.
Schouwburg Frascati
De Plantage was van oorsprong een recreatiegebied bestaande uit parken, herbergen, lusthoven, sociëteiten en theaters. Op de plek van Desmet stond in 1879 Schouwburg Frascati, gebouwd in opdracht door Gustave Prot en ontworpen door A.L. van Gendt (bekend van het Concertgebouw). Prot was decorbouwer in het toenmalige Frascati in de Nes die, toen het gebouw in de Nes een andere functie kreeg, zijn eigen Frascati startte. Om in meer ruimte te voorzien, liet Prot na twintig jaar de tuin overdekken. Architect Eduard Cuypers, bekend van het kantoorpand van het Algemeen Handelsblad aan de Nieuwezijds Voorburgwal, ontwierp de toenmalige nieuwe gevel.
Rika Hopper Theater
In de jaren twintig van de negentiende eeuw raakte het theater van Prot in verval en werd het aangekocht door Jacques van Hoven. Hij vernoemde het theater naar zijn vrouw en bekende actrice Rika Hopper. Onder leiding van architect J.F. Staal, bekend van het 12-verdiepingenhuis aan het Victorieplein, is het theater opnieuw grondig verbouwd en aangepast aan de eisen van de tijd. Zo verdwenen de houten banken in ruil voor vieux-rose stoelen en werd er voor slechthorende een speciale installatie aangebracht. De huidige Art Deco-gevel is destijds aangebracht, toen nog bedekt met groene tegeltjes.
Desmet
Toen in 1938 Jacques van Hoven failliet werd verklaard, ging het theater voort als het Beatrixtheater en later het Hortustheater. In 1946 werd het aangekocht door Theo M.J. Desmet, de broer van de Nederlandse filmpionier Jean Desmet. Het gebouw werd een bioscoop met als naam ‘Desmet’. In de jaren tachtig volgde weer een omvangrijke verbouwing op initiatief van Theo Desmet Junior. De Art Deco-gevel werd gepleisterd en het interieur omgetoverd in een authentiek ogende Art Deco pronkkamer met bijpassende wandornamenten, lampen, deurgrepen, cafétafeltjes en tapijt.
Op 3 mei 2000 sloot bioscoop Desmet zijn deuren definitief voor het publiek. Het veelgeprezen Art Deco-interieur bestond uit spaanplaat en was toe aan vernieuwing. Desmet Studio’s nam vervolgens zijn intrek in het gebouw en transformeerde het tot een modern mediabedrijf.