Edmond Halleylaan 70

Inbo, 2008

Welstandsvrij bouwen op Steigereiland

Wie regelmatig op het Steigereiland van IJburg komt, ziet het gebied nog steeds groeien. Een groot deel van het eiland heeft al vorm gekregen, maar op een paar plekken wordt nog druk gebouwd. Het merendeel van de kavels hier is vrij uitgegeven, wat betekent dat iedereen ā€“ zonder toezicht van Welstand ā€“ zā€™n eigen huis kan bouwen.

Futuristische beleving

Een opvallende verschijning is te vinden op de Edmond Halleylaan 70, een ontwerp van architect Rowin Petersma. De glazen gevel doet hier bijna futuristisch aan naast een gloednieuw huis dat er uitziet als een oud grachtenpandje (architect Jan Sjerps, 2008). Verderop in de straat staat een ecologisch huis, opgebouwd uit strobalen (Fillie & Verhoeven, Rene Dalmeijer, 2009).

Zwarte doos

De grote houten voordeuren van het pand geven toegang tot een zeven meter hoge hal, waarin het zonlicht door de glazen gevel naar binnen straalt. In deze ruimte is een strakke zwarte doos geplaatst, waarin zich het toilet, de inbouwkeuken en een berging bevinden. Ook is in deze zwarte doos de opgang naar boven gesitueerd. Erachter bevindt zich op de begane grond de vier meter hoge eetkeuken, die gescheiden wordt van de tuin door een compleet weg te rollen glazen wand. De opgang voert naar de woonkamer, die een stuk lager is dan de ruimtes beneden. De twee verdiepingen die boven de woonkamer liggen, voelen op het eerste gezicht conventioneler aan door de kamerindeling. Aan de voorzijde van deze twee verdiepingen bevinden zich een werkkamer en een logeerkamer. Beide vertrekken zijn een halve meter los gehouden van de voorgevel, evenals het dak daarboven. Ook tussen de twee kinderkamers aan de achterkant lijkt de muur los te komen van de gevel door een stuk glazen wand. Op deze beide verdiepingen bevinden zich ook twee badkamers, die door hetzelfde dakraam worden verlicht. De onderste badkamer ontvangt direct licht door het dakraam. De bovenste badkamer wordt indirect verlicht door een matglazen wand, die zijn licht eveneens ontvangt via eerder genoemd dakraam.

Dakterras

Het hele huis wordt gedomineerd door onverwachte doorkijkjes en spannende spelingen van het licht. De grande finale van het huis is een vijftig vierkante meter groot dakterras met panoramisch uitzicht.

Website by HOAX Amsterdam