Foeliestraat 2-4

Ronald Janssen Architecten, 2020

Het pand aan de Foeliestraat 2-4, ontworpen door Ronald Janssen Architecten, staat ingeklemd tussen een monumentaal VOC pakhuis en een woningblok. In het pand zijn 6 appartementen gesitueerd en er is in de plint ook plaats voor bedrijfsruimtes en fietsenstallingen.

Respect voor historische context

Het gebouw is op een sokkel geplaatst. Op die manier is het hoogteverschil met het pakhuis ernaast opgelost. Door de kleine schaal, het opgeloste hoogteverschil en de schuin aflopende bovenste verdieping, sluit het pand goed aan op zijn buur. Daarnaast refereren de horizontale betonnen gevelbalken in het nieuwbouwproject naar de balken in de kopgevel van het belendende monument aan de Prins Hendrikkade. Het blok is uniek en vernieuwend, maar respecteert tegelijk het bestaande straatbeeld.

Om de woningen in het complex extra daglicht te geven, is er aan de achterzijde een smalle patio gemaakt. Deze heeft niet alleen een daglicht versterkend effect, maar zorgt er ook voor dat het gebouw niet direct grenst aan het achterliggende monument.

Gevel als geluidsscherm

Doordat de locatie zich dicht op de ingang van de IJ-tunnel bevindt, is er sprake van geluidsoverlast door het vele verkeer. De bakstenen gevel van het pand fungeert daarom als een geluidsscherm. Hierdoor is het mogelijk de gevel er achter uit geluidwerend glas te laten bestaan. De geluid doorlatende aluminium kozijnen zijn precies achter het bakstenen raster geplaatst en hierdoor niet zichtbaar.

Verfijnde details

Ondanks de ferme en strakke uitstraling, zijn er van dichtbij zeer zorgvuldige details op te merken. Zo is er bijvoorbeeld gemetseld met de kopse kanten en strekken van de bakstenen. Daarnaast zijn de huisnummers meegenomen in de betonnen bekisting. Dit zorgt ervoor dat het gebouw ondanks zijn robuuste uitstraling, toch verfijnd is.

Website by HOAX Amsterdam