Frederiksplein 1

Office Winhov, 2022

Het modernistische voormalige Verzekeringsbankgebouw aan het Frederiksplein ontworpen door architect Arthur Staal (1907 – 1993) voldoet opnieuw aan de hedendaagse standaarden voor een comfortabele en duurzame werkomgeving. De renovatie van Office Winhov blies nieuw leven in het karakteristieke ontwerp. Het originele materiaalgebruik en de structuur van het kantoorgebouw uit de jaren zestig zijn behouden gebleven.

Behoud van karakter

Ten tijde van de golf van stadsvernieuwing die door Amsterdam joeg, kreeg Staal de opdracht een modern kantoorpand met een referentie naar het plein en naar de historie van de plek te creëren. In het ontwerp toont hij met materiaalgebruik aan dat het kavel origineel twee panden huisvestte. De bovenste gevelverdieping met een doorlopende gevellijn is een duidelijke referentie naar de historische panden aan de rest van het plein en zorgt tegelijkertijd voor een eenheid. De afgelopen decennia zijn verschillende ad hoc renovaties aan het pand gedaan. In 2022 werd als gevolg van de transformatie het pand in ere hersteld. Het voldoet weer aan de wensen van deze tijd. Office Winhov heeft met de renovatie het jaren zestig karakter van de plek behouden.

Verduurzaming van jaren zestig architectuur

De gevel van het pand bestaat uit een massief bakstenen zijde en een betonnen zijde. Office Winhov heeft de façade vervangen in dezelfde stijl om te kunnen voldoen aan de hedendaagse duurzaamheidsstandaarden. Hierbij is de plasticiteit en het ritme van de kozijnen en gevelelementen behouden. Het lage plafond van het interieur, wat kenmerkend is voor de kantoorarchitectuur van de vorige eeuw is behouden. Door middel van een klimaatplafond wordt de temperatuur op een energiezuinige manier gereguleerd.

Transparant en intiem interieur

Het kantoorpand bestaat uit een kenmerkende jaren zestig indeling, met lage plafonds en een afwisseling tussen lichte grote en kleine intiemere ruimtes. Hierdoor krijgt het een huiselijk gevoel. Winhov heeft in de renovatie ervoor gekozen om de nadruk te leggen op de verticale schachten en veel lichtinval. In het interieur zijn eikenhouten wanden en kasten toegevoegd die het ritme van constructie en de gevel reflecteren. De centrale corridors zijn transparant en ontsluiten een netwerk aan lichte vergaderzalen. De bovenste verdieping, met Staal’s eigenzinnige gevelstructuur, huisvest het kantoorrestaurant met uitzicht over het plein.
Frederiksplein 1 is een uniek kantoorpand in de tijd van kantoortuinen. De integrale renovatie is een voorbeeld van hoe architectuur en interieur een behoudende rol kan spelen in het conserveren van de modernistische tijdsgeest.

Website by HOAX Amsterdam