Gentiaanbuurt Blok 6-10

Ibelings van Tilburg Architecten, 2024

De huizen in de Gentiaanbuurt, gelegen tussen de Van der Pekbuurt en het Mosveld, zijn in de jaren ‘20 van de vorige eeuw opgeleverd en vormen daarmee al meer dan 100 jaar een belangrijk onderdeel van de oude stedelijke kern in Amsterdam Noord. De huizen in dit rijksbeschermde tuindorp waren na jaren van verwaarlozing en achterstallig onderhoud toe aan een grootschalige renovatie. 

De wijk bestaat in zijn totaliteit uit tien gesloten bouwblokken die rondom een centraal plein zijn gesitueerd. Het gedeelte dat oorspronkelijk voor werknemers van de Stoomvaartmaatschappij Nederland is gebouwd bestaat uit 269 woningen en drie bedrijfsruimten, ontworpen door A.D.N. van Gendt en G.H. Kleinhout. De woningcorporatie Ymere is eigenaar van de desbetreffende panden en heeft een stapsgewijs renovatieproject uitbesteed aan Ibelings van Tilburg architecten.

Authenticiteit gewaarborgd

De bouwblokken zes tot en met tien zijn net als de rest van de Gentiaanbuurt onderdeel van het beschermd stadsgezicht. In samenspraak met Monumentenzorg zijn er een aantal richtlijnen vastgesteld om de oorspronkelijke aanblik van de woningen te behouden en waar nodig te herstellen, vervangen of vernieuwen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de detaillering van houten kozijnen, gevelbetimmeringen, torentjes, dakkapellen, arcadebogen en winkelpuien. En ook de kleuren die oorspronkelijk aan de huizen toebehoren zijn door middel van historisch onderzoek achterhaald. Op deze manier is het karakteristieke groen weer op de deuren en houten gevelelementen teruggekeerd.

Toekomstbestendige renovatie

De woningen in de Gentiaanbuurt kennen van oudsher verschillen in woonoppervlakte en plattegrondindeling. Bij de renovatie is ervoor gezorgd dat elke woning beschikt over een badkamer en keuken naar hedendaagse standaard. Verder is de indeling van enkele woningen aangepast en zijn alle huizenblokken volledig geïsoleerd. In tegenstelling tot alle aanpassingen aan de binnenzijde is het een behoorlijke uitdaging om ervoor te zorgen dat een isolatiesysteem de monumentale aanblik van de woningen niet aantast. 

Tevens is de Gentiaanbuurt (bouwblok 6 t/m 10) sinds de renovatie de eerste aardgasvrije wijk binnen de bestaande bouw in Amsterdam. De aansluiting op stadswarmte zorgt in combinatie met het aanbrengen van een nieuw dak, nieuwe kozijnen, een modern ventilatiesysteem en isolerend glas voor een duurzame en toekomstbestendige Gentiaanbuurt. Oude materialen die bij de werkzaamheden zijn verwijderd hebben in het kader van duurzaam renoveren een tweede leven gekregen.  

Samenwerking als uitgangspunt

De woningen in de Gentiaanbuurt zijn monumentaal en werden voor de renovatie bewoond. Door een nauwe samenwerking tussen de woningbouwcorporatie, het architectenbureau, monumentenzorg en enkele bouwkundige partners is de aanblik van de wijk gewaarborgd en de kwaliteit van wonen verbeterd. Daarnaast is er voorafgaand en tijdens het proces met bewoners gesproken over vormgeving en woonwensen. Dit heeft ertoe geleid dat een ruime meerderheid van de bewoners bij de voltooiing van de werkzaamheden is teruggekeerd naar hun oorspronkelijke woning. 

Website by HOAX Amsterdam