Goede Doelen Loterijen

Benthem Crouwel Architects, 2021

Kernwaarden

Het gebouw aan de rand van de Zuidas huisvest alle zeshonderd medewerkers van de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiroLoterij, die voorheen verspreid zaten over meerdere panden. Doel van de Goede Doelen Loterijen was de duurzame transformatie van een bedrijfspand uit 1978 op de hoek van de Prinses Irenestraat en de Beethovenstraat. Belangrijk voor deze organisatie die duurzaamheid uitdraagt als één van haar kernwaarden.

Transparant gebouw

Het bladerdak, dat vanaf de straat en de hoogbouw aan de Zuidas ook zichtbaar is, overdekt onder meer het voorplein en het atrium, dat het kloppend hart van het gebouw is. Hier wordt gewerkt, ontmoeten medewerkers en bezoekers elkaar. Zo is de patio van het ‘oude’ kantoorgebouw veranderd in een binnenplein met een ‘mediterrane’ sfeer.
Het dak steunt op drie grote en drie kleinere slanke boomvormige kolommen en bestaat uit 6.800 opengevouwen ‘bladeren’ van gepolijst aluminium die een bijzonder licht- en schaduweffect op de wanden creëren. De extra verdieping die is ontstaan tussen het nieuwe dak en de bovenste laag van het oude gebouw is ingericht als een groene zone met veel beplating, die doorloopt naar de balkons en daktuinen die rondom de gehele verdieping liggen. Ook bij de ingang van het pand zijn tuinen aangelegd. Het maatschappelijk doel en het idealisme van de Goede Doelen Loterijen zijn nu zichtbaar in hun huisvesting: een transparant en toegankelijk gebouw voor de medewerkers én voor de buurt.

Energieopwekkende ramen

Het leegstaande gebouw werd gestript tot het casco en opgenomen in een groter gebouw. Materiaal uit de delen die toch werden gesloopt zijn hergebruikt, bijvoorbeeld in het beton waar de nieuwe terrassen in het atrium van zijn gemaakt. Andere duurzaamheidsmaatregelen dragen bij aan een energieneutraal gebouw: warmte-koudeopslag, bijna duizend zonnepanelen en gebruik van regenwater voor het sanitair, de daktuin en sprinklerinstallatie. De visueel opzienbarende overkapping wordt ondersteund door boomachtige kolommen en bevat de PV-cellen die het gebouw van energie voorzien. Tenslotte is het pand uitgerust met energieopwekkende ramen, ze bevatten sensoren die automatisch de zonwering of airco activeren. Het gebouw heeft dan ook het certificaat Breeam-NL Outstanding gekregen.

Co-creatie

De medewerkers zijn vanaf het begin intensief betrokken geweest bij het ontwerpproces. De duidelijk geformuleerde wensen van de opdrachtgever en intensieve workshops en bijeenkomsten met medewerkers maakten het gebouw ‘van iedereen’. Zo werden tekeningen die in workshops door de medewerkers zijn gemaakt, vertaald in (gestanste) gevels en balkons. Designbureau D/DOCK en Benthem Crouwel Architects wisten in co-creatie met alle uitvoerende partijen en ook toekomstige gebruikers een door alle partijen gedragen project te creëren met zoveel mogelijk bestaand en gerecycled materiaal en meubilair. Een publiek restaurant met een levendig plein, een auditorium dat ook door de buurt gebruikt kan worden en een tv-studio maken dat dit gebouw zich verbindt met de omgeving.

Website by HOAX Amsterdam