Harbour Club

LEVS architecten, 2021

Waar Zeeburgereiland drie beeldbepalende, voorheen slibreinigende silo’s transformeert, kent Cruquiuseiland sinds 2021 drie wijnsilo’s als nieuw icoon van het ontwikkelgebied. Dit eiland transformeert al 10 jaar van voormalige industrieterrein naar gemengd woon-werkgebied. De drie wijnsilo’s zijn door LEVS architecten omgetoverd tot woningen en bekronen onder andere de Harbour Club.

LEVS op Cruquius

Het complete ensemble van 81 starterswoningen, drie luxe stadswoningen, vijf woon-werkwoningen, een restaurant en een eventlocatie aan de Entrepothaven vormt een van de vier projecten die LEVS in opdracht van Amvest in Cruquius heeft ontworpen. Naast deze industriële blikvanger concentreren de andere drie projecten van LEVS zich in de zogeheten Binnenbocht. Daar vind je De Loods met acht loftwoningen, 2Peer met 24 friends-appartementen en woninggebouw De Bocht met onder andere 110 huur- en koopappartementen, opgeleverd sinds maart 2022.

Erfgoed en nieuwbouw gaan hand in hand

Met de prominent zichtbare constructie en de buitengevel die is bekleed met staal en aluminium, refereert de architectuur aan de geschiedenis van het gebied. Het zes-laagse nieuwe woonblok omarmt als het ware de oude wijnterminal uit 1901 waar wijn over de hele wereld werd opgeslagen. Sinds 2012 is dit het adres van The Harbour Club, die zelfs tijdens de bouw zijn functie als restaurant behield en waar de houten constructie van de karakteristiek terminal nog steeds de hoofdrol speelt.

Slapen boven een club?

Deze Harbour Club heeft in de onderste drie lagen van de nieuwebouw een eventruimte erbij gekregen. Hoe het mogelijk is om boven een club te slapen? Daar heeft LEVS architecten een inventieve constructie voor gebruikt: het zogeheten doos-in-doos-principe. Dit principe zorgt ervoor dat de ruimte geheel losgekoppeld is van de andere ruimtes en voorkomt zo geluidsoverlast. Deze doos heeft ook nog zijn eigen fundering. De woningen erboven zweven als het ware, gedragen door vier 16 meter lange balken. Dit soort constructies vind je bijvoorbeeld ook in bioscopen.

Drie unieke silo-villa’s

Maar het meest in het oog springend van het hele ensemble zijn wel de drie gerenoveerde wijnsilo’s die zijn omgetoverd tot luxe stadswoning en bovenop de nieuwbouw geplaatst zijn. Deze silo’s stonden enkele meters verderop en zijn geheel gestript, geschilderd en casco opgeleverd zodat bewoners de inrichting zelf konden bepalen. De drie silo’s zijn steeds een beetje gedraaid ten opzichte van elkaar zodat de bewoners optimaal uitzicht hebben op het Cruquiusgebied dat in 2030 gereed moet zijn.

Website by HOAX Amsterdam