Harmoniehof

J.C. Van Epen i.s.m. M.J.E. Lippits, 1922

Woningcomplex in groene omgeving

De Harmoniehof is een woningbouwcomplex rondom een openbaar groen plein in Stadsdeel Zuid. Omdat de hof niet aan een hoofdstraat ligt is dit mooie complex voor veel Amsterdammers een onbekende en bij ontdekking verrassende plek. Het rechthoekige groene plein met de daaromheen liggende woningen vormt de kern. Aan de lange zijden staan woonblokken met drie verdiepingen, waarbinnen de woningen zijn verdeeld over anderhalve verdieping. Het plantsoen wordt aan de korte kanten afgesloten door grote villa’s van het type twee onder één kap.

Plan Zuid

De Harmoniehof werd gebouwd als onderdeel van Plan Zuid, een stadsuitbreiding waarvoor de architect H.P. Berlage in 1914 een plan had gemaakt. Opdrachtgever voor de bouw van de hof was de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereniging Samenwerking.  Tussen 1919 en 1925 bouwde deze vereniging circa achthonderd middenstandswoningen in het gebied begrensd door Roelof Hartstraat, Hobbemakade, Reijnier Vinkeleskade en J.M.Coenenstraat. De Harmoniehof was één van de projecten die hier werden uitgevoerd, naar ontwerp van de architect J.C. van Epen, die werd bijgestaan door zijn collega M.J.E. Lippits.

Decoratieve elementen

Aan de bebouwing van Plan Zuid hebben veel architecten van de Amsterdamse School meegewerkt. Ook J.C. Van Epen wordt tot die richting gerekend. Het decoratieve gebruik van baksteen en de torentjes op de steile daken van de Harmoniehof zijn typisch voor de Amsterdamse School. Kenmerkend voor de ontwerpen van Van Epen zijn de erkers met steunberen en de combinaties van kleine vensters in verschillende vormen vlak onder de daklijn. Ook de gevelbegroeiing met wingerd is deel van het ontwerp. Bij de oplevering in 1922 werd de Harmoniehof zeer goed ontvangen in de architectuurwereld. En vele jaren later zijn de meningen nog altijd positief. In 2006 bestempelde Het Parool de hof tot de één na mooiste straat van Amsterdam.

Website by HOAX Amsterdam