Haveneiland West Blok 13b

Lafour en Wijk Architectenbureau, Snitker/Borst Architecten, 2005

Robuuste woonblokken en zweedse huisjes
Het stedenbouwkundig plan van Haveneiland West bestaat uit een gridpatroon ingevuld met grote bouwblokken. Aan elk bouwblok werken meerdere architectenbureaus, waarvan eentje de rol van coördinator vervult. Aan blok 13b werkten Snitker Borst Architecten en Lafour en Wijk Architecten. Het programma is gerealiseerd in verschillende woongebouwen die tezamen het ensemble Blok 13b vormen.

Drive in woningen
Aan de waterkant staan negen drive-inwoningen. Deze zijn ontworpen door Leen Borst en Mark Snitker. De rest van de bebouwing is van de hand van Lucien Lafour en Rikkert Wijk. De drive-inwoningen hebben een inpandige garage en eetkamer op de begane grond. Omdat hier het maaiveld naar een bruggenhoofd toe omhoog loopt, hebben de woningen hoge plafonds gekregen. De glazen pui van de eetkamer kan worden uitgeklapt en dienstdoen als een aanlegsteiger. In het hoekgebouw, daar waar de Talbotstraat en Erich Salamonstraat elkaar kruisen zijn maisonnettes en sociale huurappartementen in vier en vijf bouwlagen gesitueerd. Langs het water van de Polygoongracht liggen vier blokken van drie lagen met eengezinswoningen. Op het binnenterrein boven op het dak van de parkeergarage staan acht vrijstaande hout-skeletbouwwoningen.

Sterk contrast
Het sterke contrast tussen de stedelijke gebouwen aan de randen van het blok en de acht losstaande woningen ontstaat door de keuze in het gebruik van materialen en kleuren. Aan de straat- en grachtzijde is eenzelfde architectuur en materiaalgebruik van roestbruine baksteen toegepast, terwijl de acht huizen elk zijn geschilderd in een andere pasteltint. De gevels opgetrokken in hout zijn bekleed met rabatdelen. Tussen de blokken zijn smalle openingen die toegang geven tot het binnengebied en uitzicht geven naar de gracht. In de open ruimtes tussen de woningen aan het water zijn openbare kades gerealiseerd.

Website by HOAX Amsterdam