Het Kasteel

Studioninedots, 2008

Gebied in ontwikkeling
Het deel van de Watergraafsmeer ten noorden van het spoor, het Science Park, is al jaren in ontwikkeling en wordt verder vernieuwd en uitgebreid, zowel met andere wetenschappelijke en natuurtechnische instituten en bedrijven als voor het eerst – ook met woningbouw. Zo is de westelijke entree van het Science Park gemarkeerd door een woonblok bestaande uit een 45 meter hoge toren op een lage onderbouw.

Toegang via de slotgracht
De toegang tot het blok wordt gevormd door een brug over een slotgracht via welke de binnenplaats van de U-vormige laagbouw wordt bereikt. De opzet van de woningen varieert: er zijn appartementen en penthouses in de toren, eengezinswoningen en woningen met waterkamers. Aan het halfopen, houten dek hebben de eengezinswoningen hun voordeur en een semi-afgeschermd privédeel. Vrijwel alle woningen hebben een balkon, terras of dakterras. Het onderlinge contact tussen de bewoners wordt mede hierdoor al als campinggevoel omschreven.

Losse schil
De constructie en materialisering van de gevel van het woonblok is ingegeven door de ligging aan een rangeerterrein. Om de geluidsoverlast hiervan voor de bewoners te beperken heeft het gebouw rondom een speciaal voor dit project ontwikkelde gevel die het gebouw als een losse schil omhult. Geschakelde, verdiepinghoge cassettes van glas vormen samen een gevel die plaatselijk te openen is. Deze glaspanelen zijn ten opzichte van elkaar gekanteld waardoor de weerkaatsing van licht en luchten het gebouw een dynamisch uiterlijk geeft.