Je kunt geen krant, magazine, blog of site openen of De Hallen in Amsterdam West wordt er als culturele hot spot besproken en getoond. Food court, filmhuis, bibliotheek, markt, winkels, ambachten, studio’s, restaurants – de veelzijdigheid is er dan ook enorm. Ook Hotel de Hallen maakt deel uit van deze getransformeerde tramremise aan het Bellamyplein.
Monument wordt stadshotel
Hotel De Hallen past perfect in de huidige dynamiek van de Amsterdamse hotelwereld. Voor ongeveer de helft van de bijna 100 nieuwe hotels die de afgelopen 10 jaar in de stad is gerealiseerd, heeft een gebouw van bijzondere culturele of monumentale waarde een tweede of derde leven gekregen. Bovendien presenteren deze hotels zich met steeds meer publiek toegankelijke voorzieningen als echt stadshotel. Amsterdammers zijn er dan ook steeds vaker te vinden – zonder in te checken.
16.000 m2 herbestemming
De karakteristieken van de tot rijksmonument verklaarde hallen zijn leidend geweest bij de renovatie en herbestemming ervan. Grote hallen (totaal 16.000 m2), hoge kappen met overspanningen tot wel 21 meter, rails in de vloer – hier werd dankbaar gebruik gemaakt van de bestaande architectuur. Architectenbureau J. van Stigt deed fundamentele ingrepen zoals het openen van de hal en het doortrekken van de passage zodat De Hallen echt onderdeel is geworden van de Ten Kate-buurt.
Pièce de résistance
De levendigheid manifesteert zich ook aan de zijde van het hotel. Via een prettig terras aan het Bellamyplein biedt de entree de gasten toegang tot de receptie en restaurant Remise47. Daartussen betreden zij het pièce de résistance van het hotel: een enorm langgerekte lobby. Die ruimte wordt gevormd doordat twee lange rijen gestapelde hotelkamers los in de lengterichting van de hal zijn geplaatst. Het interieurontwerp is van Marco van Veldhuizen, de talrijke zitjes zijn samengesteld met divers vintage meubilair.
Vele hobbels
Over de totstandkoming van het BREEAM-gecertificeerde project schreef de jury van de Geurt Brinkgrevebokaal 2014 al terecht: “Het is bewonderenswaardig hoe, na een zeer lange aanloop met vele bestuurlijke en financiële hobbels, het particuliere initiatief van de Stichting TROM de herbestemming vlot kon trekken. De rol en de inventiviteit van de architect is daarbij van even grote waarde.”