Hotel Jakarta

SeARCH, 2018

VOC-schip

Na een periode van krakers, kunstenaars en stadsnomaden onderging het huidige Java Eiland in de jaren negentig een facelift en werd herontwikkeld tot woonwijk en ‘architectonische parel’ in het IJ. De vijf binnentuinen van het eiland hebben allen namen die verwijzen naar het eiland Java, de vroegere bestemming van de schepen van de Stoomvaart Maatschappij Nederland, die hier vanaf de kade vertrokken. De laatste binnentuin is die van het hotel. Het maritieme verleden heeft hier gediend als inspiratie voor het ontwerp van SeARCH: het gebouw heeft de vorm van een reusachtig VOC-schip en het atrium is aangekleed met tropische planten waarbij de Hortus Botanicus en het Tropenmuseum een adviserende rol hebben gespeeld.

Glazen punt

De hotelkamers zijn volledig geprefabriceerd en geplaatst in een grotendeels houten draagconstructie. Het atrium met de subtropische tuin vormt het centrum van het hotel. Het fungeert zowel in de zomer als in de winter als temperatuurregelaar. Aan elke zijde van het gebouw hebben de kamers een eigen overdekte buitenruimte die als structurele zonwering fungeert. Het eenlaagse glasgordijn van deze balkons buffert het geluid en beschermt tegen de harde wind die de ligging aan open water met zich meebrengt. Het hotel eindigt in een scherpe glazen punt. Zowel onderin, met het café/restaurant, als bovenin, met de skybar, is die glazen punt publiek gemaakt en is het spectaculaire uitzicht dus breed toegankelijk.

Unieke details

Heel mooi zijn de details van het hotel: het bamboe op de vloer, overal houten wanden, de verlichting, de afgeronde betonnen trappen, de afgeronde hoek aan de voorzijde. Het zwembad en de bakker zijn ook toegankelijk voor buurtbewoners. Al het houtwerk in het hotel is gecertificeerd met het FSC of PEFC keurmerk. De oost- en noordgevels van HOTEL JAKARTA zijn bekleed met geanodiseerde aluminium panelen, elk met hun eigen unieke perforatiepatroon dat oude afbeeldingen van handelsschepen uit de “Gouden Eeuw” van Amsterdam combineert.

Duurzaamheid

De zuid- en oostgevels van Hotel Jakarta zijn bedekt met zonnepanelen die volledig geïntegreerd zijn in het design van de loggia’s. Het glazen dak van het atrium bevat ook BIPV-cellen die tegelijkertijd energie opvangen en fungeren als zonwering voor de subtropische binnentuin. Mede door toepassing van PV-cellen in de gevel en op het (atrium)dak is het hotel energieneutraal. Het hotel is een Zero Energy Building met 200 luxe kamers en BREEAM Excellent gecertificeerd. SeARCH vertaalde de bouwkundige en architectonische eisen in een slim ontwerp waarbij dunne hoogwaardige prefab betonvloeren zijn gecombineerd met kruislings gelamineerde constructieve houten wanden en plafonds. Elke kamer paste op een standaard vrachtwagen en werd ter plaatse volledig uitgerust geleverd met een passieve gevel, balkon en complete badkamer voor plug-and-play, inclusief alle noodzakelijke technische installaties en binnenafwerking. De gevel en het dak zijn met elkaar verbonden via een zeer subtiele glas-op-glasverbinding, waardoor de interne houten vliesgevelconstructie overal zichtbaar is. In combinatie met zijn houten draagconstructie is het daarmee een enorm duurzaam hotel.

Website by HOAX Amsterdam