Hotel Jakarta

SeARCH, 2018

Op de kop van het Java-eiland in Amsterdam is het nieuwe Hotel Jakarta geopend. Het hotel heeft zijn naam te danken aan de historie van de locatie. Tussen 1870 en 1970 vertrokken hier schepen naar Indië en andere Aziatische landen. Het was een plek van afscheid en hereniging en belangrijk voor de koloniale scheepvaart.

Aangenaam klimaat
Het maritieme verleden heeft gediend als inspiratie voor het ontwerp van het indrukwekkende gebouw door SeARCH. Het heeft de vorm van een reusachtig VOC-schip en het atrium is aangekleed met tropische planten waarbij de Hortus Botanicus en het Tropenmuseum een adviserende rol hebben gespeeld. Het klimaat is er niet alleen aangenaam voor planten maar ook van de mensen. Rondom de groene binnentuin van het hotel bevinden zich een bakker, een restaurant, een bar en een zwembad die ook toegankelijk zijn voor gasten die niet in het hotel verblijven.

Duurzaam
Ook over de duurzaamheid van de bouw is goed nagedacht. Het hotel is een Zero Energy Building met 200 luxe kamers. De kamers zijn stuk voor stuk op locatie gebouwd waar ze volledig zijn voorzien van badkamer, balkon en techniek om vervolgens op een vrachtwagen vervoerd te worden naar Java-eiland waar alleen ‘de stekker’ in het ‘stopcontact’ gestoken hoefde te worden. Daarnaast is al het houtwerk in het hotel gecertificeerd met het FSC of PEFC keurmerk. Dit wil zeggen dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Bij de houtwinning wordt rekening gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten van het bosbeheer waarbij wordt gestreefd naar een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Leuk detail: het kantoor van SeARCH is gelegen in het Hamerkwartier in Amsterdam Noord. Daarmee heeft het bureau geweldig uitzicht op hun eigen werk aan de overkant van het IJ.

Website by HOAX Amsterdam