Hotel L’Europe

W. Hamer, 1896

Het Rondeel

De geschiedenis van Hotel de l’Europe gaat terug tot de afbraak van het verdedigingsbolwerk ‘Het Rondeel’ omstreeks 1635. Toen al werd op deze plek een logement gevestigd dat ondanks de vele verbouwingen nog tot 1895 de naam Het Rondeel behield. Daarna werd Het Rondeel vervangen door het huidige Hotel de l’Europe, dat naar een ontwerp van architect W. Hamer (tevens architect van het afgebrande Hotel Suisse aan de Kalverstraat en het paviljoen in het Vondelpark) in neorenaissancestijl werd opgetrokken.

Verbouwingen
Het gebouw heeft grotendeels zijn negentiende-eeuwse uiterlijk behouden maar heeft wel de nodige verbouwingen ondergaan. Zo werden in 1898 door A.L. van Gendt en zijn zonen twee verdiepingen opnieuw ingericht en voegde architect C. Oosterbaan in 1902 een erker aan het gebouw toe. In 1909 werd het hotel uitgebreid met het ernaast gelegen pand Nieuwe Doelenstraat 4, waarbij een nieuwe entree met een grote ontvangsthal werd gecreëerd, ontworpen door de zonen van Van Gendt. Ook werden een feestzaal en 35 logeerkamers toegevoegd.

Rijksmonument
De laatste grote verbouwing vond plaats in 1987 toen de naastliggende panden 6 en 8 bij het hotel werden getrokken, wat onder meer een extra ruime ontvangsthal, een dertigtal kamers, en een fitnesscentrum opleverde. De statige gevels van het gebouw worden gekenmerkt door een combinatie van rode berg- en baksteen en natuursteen en zijn voorzien van pilasters en figuratieve decoraties, zoals dierenfiguren op de eerste verdieping en geknielde middeleeuwse figuren op de derde verdieping. De stijl van de gevels doet denken aan die van het Centraal Station. In 2002 is het pand vanwege zijn architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde aangewezen als Rijksmonument.

Website by HOAX Amsterdam