In de jaren ’50 was de Mercuriushaven een belangrijke overslagplaats voor hout in de haven van Amsterdam. Aan de kade van deze haven, in het Westelijk Havengebied, staat de Houtveemloods, een grote loods tussen de bedrijvenloodsen. Dit gebouw is een overblijfsel uit de tijd dat Amsterdam een belangrijk knooppunt was voor de houtindustrie. Hoewel het gebouw op het eerste gezicht eenvoudig en utilitair lijkt, draagt het bij aan de herkenbaarheid en identiteit van het havenlandschap.
De loods werd gebruikt voor de opslag van grote hoeveelheden hout die via schepen werden aangevoerd en verhandeld. Het ontwerp van de loods is functioneel, met ruime open vloeren, hoge plafonds en grote ingangen die het logistieke proces vergemakkelijkten. De triplex loods heeft een originele staalconstructie van 160 bij 160 meter en is ruim 20 meter hoog. Tegenwoordig wordt de Houtveemloods nog steeds gebruikt voor de opslag van bijvoorbeeld cacao en pallets. Het gebouw is een herkenbaar icoon binnen het havengebied van Amsterdam en stond lange tijd alleen in het landschap. Het sobere, functionele uiterlijk van de loods versterkt de identiteit van het havengebied als een plek waar arbeid, industrie en logistiek samenkomen.
De loods is een symbool van het industriële erfgoed dat zo kenmerkend is voor Amsterdam. Het behoud van dergelijke gebouwen draagt bij aan de historische gelaagdheid van het stadslandschap en biedt inzicht in de economische geschiedenis van de stad. Met de ontwikkeling van Haven-Stad rijst echter de vraag: wat zal er gebeuren met de Houtveemloods? Welke nieuwe functies kan deze historische hal huisvesten? En hoe zal dit bijdragen aan de identiteit van dit nieuwe stadsdeel?
“Het Veem, wij noemen dit de kathedraal… Het is net na de oorlog gebouwd en vertegenwoordigt de wederopbouw en kracht van Amsterdam. We zien in het Veem de kans om het creatieve DNA van dit gebied te behouden; het is karakteristiek, de omgeving zit al vol bedrijvigheid die verder ontwikkeld kan worden, en het is een plek met enorme ruimtelijke kwaliteit aan het water. Zo veel van ons zitten hier al jaren en hebben enorm veel liefde voor deze plek.”
— Bron: Schetsboek Samen Haven-Stad maken