Ibis Hotel en kantoorgebouw Stationsplein

Benthem Crouwel Architects, Ruland + Partner Architekten, 1992

Eigentijdse toevoeging aan de stad

De ligging van het complex tussen het binnenwater en de sporen aan de westzijde van station Amsterdam Centraal is voor Benthem Crouwel Architekten bepalend geweest bij het ontwerp. Het complex bestaat uit een ovaalvormige hoge kantoortoren en een lager rechthoekig volume dat het Ibis hotel huisvest. Door middel van een fiets- en voetgangersbrug is de strook, waarop het complex gebouwd is, verbonden met de stad. De kantoortoren en het hotel zijn met hun industrieel-technische karakter een eigentijdse toevoeging aan de stad. Het volume dat het Ibis hotel huisvest is in 2008 aan de noordzijde boven de sporen van station Amsterdam Centraal uitgebreid naar ontwerp van Ruland + Partner Architekten.

Uitzicht over de hele stad

Het ovale gebouw staat op zeven ronde kolommen en telt elf verdiepingen die uitkragen over de doorgaande weg die deels onder het gebouw loopt. De structuur van het gebouw is een combinatie van staal en beton. Door de afgeronde hoeken en de ovale vorm is het mogelijk om vanuit elke hoek over de stad uit te kijken. De verticale balk met liften en trappen is buiten het gebouw geplaatst waardoor het vloeroppervlak van de verdiepingen optimaal te benutten is. Opvallend aan het exterieur van het gebouw zijn de rondom doorlopende raamstroken en vaste zonwering bestaande uit aluminium lamellen.

Franse wagons

Het lagere rechthoekige volume waarin het Ibis hotel is gevestigd telt zeven verdiepingen. De hotelkamers bevinden zich aan weerszijden van een centrale gang en hebben volgens het Franse Wagons-Litsconcept een badkamer aan de gevel waardoor de golvende vorm van het exterieur is ontstaan. In de golvende gevel bevinden zich in de inkepingen de vierkante badkamerramen. Vierkant hotelkamerramen sieren het uitkragende deel van de gevel.

Spiegel van de omgeving
Kenmerkend aan de kantoortoren is de zonwering van vaste aluminium lamellen welke in combinatie met het gebruik van helder glas het gebouw een transparante uitstraling geeft. De aluminium panelen en stalen componenten reflecteren de lucht. Het lagere volume heeft een golving in de gevel, uitgevoerd in geprefabriceerde elementen van glazen bouwstenen. Dit creƫert overdag een glinsterend effect door het weerkaatsende zonlicht. In de avond draagt kunstmatige verlichting bij aan een heldere omgeving. Samen met de golvende gevel van het lage volume moet het complex doen denken aan het water van het IJ. Op deze manier refereren beide gebouwen aan de directe omgeving.

Tekst: Lieke Haan